Hirdetés

HTML

Hirdetés

Tory T. töpreng

Média, közélet, gazdaság és minden ami belefér.

Kiemelt bejegyzések

Legfrissebbek

NAV-botrány

...amiről még Horváth András is hallgat.

Amikor elfogynak a hírek

1930-ban egyszer már megtörtént.

Pokol 2023

Rendkívüli módon tisztelem Navracsics Tibort.

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Az LMP-nek lehet, a DK-nak nem.

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A kiadások kiszervezése még nem reform.

Tiszteletet, bizalmat [videó]

Stephen Colbert véleménye az IMF-ellenes propagandáról.

Imagine [videó]

John Lennon-feldolgozás a szólásszabadság védelmében.

"Köcsög"

Kedves MTI, nem FAG: SAG.

Kiút a Safarov-botrányból

Börbönbüntetés, avagy hülyeségek egy typo apropóján.

Legfontosabbak

A félreértett kormányfő

Orbán Viktor a demokrácia meg­men­tésén dolgozik, csak sokan még nem értik.

A pártok szuperpozíciójáról

Schrödinger macskája és a vá­lasz­tási kampány. Kvan­tum­po­li­to­ló­gia kezdőknek.

Dohányadó - egy embedelt videó margójára

A frakciófegyelem ilyen magas szintje egyszerűen ellentmond a képviseleti demokráciának.

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Hogyan előzzük meg a vá­lasz­tó­kerületek öncélú átrajzolgatását.

A Kádár-rendszer öröksége

Nincsen ingyen ebéd.

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

Szellemi ámokfutás a chips-adó apropóján, csak haladóknak.

Alexander Hamilton in da house

Kiváló spoken word előadás Ha­mil­ton és Aaron Burr párbajáról.

Móricka és a középosztály

"A KDNP olyan mint a pornó." De­fi­níciós krízis, egy bon mot e­re­de­te.

Archívum

Tory T. töpreng

These pretzels are making me thirsty!

2014.02.09. tory_t

Simon Gábor megpróbálja elrejteni a 240 milliót egy osztrák bankban

via

Szólj hozzá!

2014.01.15. tory_t

Fodor Gábor sikerének titka

Sokakat meglepett, hogy a mikroszkopikus támogatottsággal rendelkező Fodor Gábor is rákerült az ellenzéki listára, méghozzá az előkelő, negyedik helyre. De hogyan történhetett mindez?

Talán nem árulok el nagy titkot, de ilyen döntéseknél az az egyik legfontosabb mérlegelendő szempont, hogy adott politikus hány szavazót hozhat. Márpedig két kormánypárti kutatóműhely is hozzájárult Fodor kedvező tárgyalási pozíciójához: a szalmahajú politikus népszerűsége ezekben a mérésekben hirtelen úgy felpörgött, mintha elmajszolt volna egy láda aldis banánt.

Decemberben a Századvég Intézet két százalékra hozta ki a Magyar Liberális Pártot, ezzel mintegy két százalékponttal* felülmérve a tavaly alakult politikai formáció tényleges támogatottságát. Az egyik lehetséges magyarázat erre az eredményre az lehet, hogy 50 fős mintával dolgoztak, és véletlenül Fodor Gábort is megkérdezték, aki a pártnak nemcsak elnöke, de szavazótábora is. A másik magyarázat még ennél is prózaibb. A Századvég stratégiai igazgatóját G. Fodor Gábornak hívják. Véletlen lenne? Igen. A névhasonlóság azonban könnyen megtéveszthette a lojális munkatársakat, akik hogy elkerüljék főnökük szégyenét, kicsit megtoldották az eredményt.

75 komment

2014.01.05. tory_t

NAV-botrány: amiről még Horváth András is hallgat

Ha GFG lennék, mint ahogy a Közbeszerzési Értesítő legfrissebb száma szerint sajnos nem vagyok, így kezdeném a posztot:

Van itt egy tábla.

Jó két éve találkozhattam először ezzel a táblával, de csak most, a 444 beszámolóját olvasva döbbentem rá, hogy milyen mérhetetlen naivitás volt akkor azt hinnem, hogy majd heteken belül lecserélik. Régi bölcsesség, hogy a rendszerváltásokkal – plusz fülkeforradalmakkal – mindig a címfestők és táblakészítők járnak jól, meg persze a szobrászok. Két Horthy-szobor nőtt ki a kertemben, amíg ezt a bekezdést írtam. Legutóbb pedig a dísztökök között fedeztem fel egy Németh "Pantone" Szilárd-kisplasztikát, melyen Arial nevű egyszarvúján harmincszázalékos sebet ejt a Rezsisárkányon. És minden túlzás nélkül, eddig ez volt A kormány más faszával veri a csalánt szoborcsoport legmutatósabb darabja.

NAV, Széchenyi utca 2.forrás: napi.hu

Nem kell a központozás Hercule Poirot-jának lenni, hogy megfejtsük, az eredeti szöveg valószínűleg ez lehetett:

Nemzeti Adó és Vámhivatal

Ami nyilvánvaló hülyeség, hiszen Nemzeti Adó mondjuk az, ahol Obersovszky Péter dolgozik, vagy ahol az esti híradóban leköcsögözik az Index újságíróját. (Ha már így szóba került a hírhamisítás: és azt hallották, hogy az MTVA tárgyalásokat kezdeményezett a philadelphiai Drexel Egyetemmel, hogy megszerezzék Patrikot, a prosztatavizsgálatokra felkészítő valósághű fenékrobotot? A tervek szerint a jövőben a high-tech seggszimulátorral tökéletesíthetnék kérdezési technikájukat a közmédia újságírói.)

Szóval valaki nyilván szólt nekik, hogy az intézmény neve helyesen kötőjellel írandó. De mit lehet tenni, ha egyszer már felszegecselték azt a réztáblát? Gondolták, utólag odabiggyesztenek egy kötőjelet, feltehetőleg így lett belőle:

34 komment

2013.11.20. tory_t

Amikor elfogynak a hírek

Emlékszem, hogy gyerekként, amikor a híradót néztem, többször elgondolkoztam azon, vajon mi lenne, ha beköszöntene valamiféle aranykor, és nem történne a világon semmi érdekes, akár csak egy napig. Nem lenne éppen se háború, se válság, se választás, nem hoznának már új törvényeket, mert mondjuk a régieket jól megírták, és minden csak működne a maga természetes módján. Baromi jó lenne, gondoltam, de mivel töltenék meg akkor a híradókat? (Mentségemre legyen mondva, még nem ismerhettem a kereskedelmi tévék mai hírszerkesztési gyakorlatát, hogy 10 perc bűnügy – 5 perc állatkert.) Arra jutottam, hogy ebben az esetben, amikor elfogynak a hírek és totális hírhiány van, csak egyetlen logikus megoldás jöhet szóba, mégpedig a régi hírek újrafelhasználása.

És alighanem valami ilyesmi történhetett most vasárnap, amikor az Index Külföld rovatában olvastam, hogy a Bostonban élő Sal Espositót beidézték esküdtnek. A történet egyik érdekessége, hogy Sal Esposito egy macska. A másik érdekesség, amit már csak én teszek hozzá, hogy ez (ugyanez) már két és fél éve is hír volt. (Illetve zárójelben megemlítem, hogy ez a két és fél éves hír, amit akkor a Daily Mailtől vett át a Velvet, eredetileg még ennél is egy évvel korábban volt hír, csak ekkoriban kapta fel szélesebb körben az angolszász bulvársajtó.) Szóval ilyen az, amikor elfogynak a hírek.

jurycat.JPG

forrás: web.orange.co.uk 

Egyébként ez, mármint, hogy elfogynak a hírek, nem is olyan példa nélküli, mint azt korábban hittem. Legalábbis az amúgy igen eseménydús 20. században előfordult már hasonló eset. Egészen pontosan 1930. április 18-án, amikor a BBC esti híradójában nemes egyszerűséggel bemondták: „Ma nincsenek hírek.” Majd zenét sugároztak. 

2 komment

2013.11.02. tory_t

Pokol 2023

Alig köszöntött be a november és a Fidesz máris belefújja az orrát a saját közjogi rendszerébe. Nem mintha sokat számítana egyébként. Van egy kitűnő alkotmányjogi szakkifejezés, ami elég jól jellemzi a mai magyar politikai rendszert: FUBAR. (Oké, a kifejezés nem teljesen alkotmányjogi, de a többit tartom.)

Most éppen arról nyújtott be törvénymódosítási javaslatot Navracsics Tibor, hogy alkotmánybírókra innentől inkább ne vonatkozzon felső korhatár. Érdemi indoklás nincs, ami van, az pedig hülyeség: a rendelkezés az Alkotmánybíróság tagjainak Alaptörvényben foglalt megbízatási idejét korlátozó rendelkezést helyezi hatályon kívül” – egyrészt ez nem indoklás, hanem megállapítás, másrészt a megbízatási időt az Abtv. korlátozza, nem az Alaptörvény. A szándék ugyanakkor indoklás nélkül is teljesen világos, nem igazán szorul magyarázatra, hogy a szervilizmus csúcsra járatásáról van szó. Az is érthető, hogy megvárták, amíg Holló András betölti a 70. életévét (idén április), a 2010-ben újraválasztott Bihari pechére kicsivel korábban, idén februárban töltötte be. Persze valószínű, hogy fordított esetben nála is megvárták volna azt a két hónapot, mert bár a hülyenépszavazás szentesítésében voltak érdemei, a helyette megválasztott KDNP-frakcióból átülő Salamon László azért egészen más minőséget jelent.

Navracsics Tiborban egyébként rendkívüli módon tisztelem, hogy minden létező alkalmat megragad, hogy cáfolja az alaptalan mítoszt, miszerint ő lenne az „emberarcú Fidesz” képviselője. Nos, nem az, már sokadszorra nem. Navracsics, ha valaminek a képviselője, akkor az leginkább az irreleváns és kontextusából kiragadott nemzetközi példacitálás lesz. („Már hogy lenne ez antidemokratikus? Hasonló rendelkezés a Pitcairn-szigeteken is van. Csak nem azt akarja mondani, hogy a Pitcairn-szigetek antidemokratikus? Ezt majd beszélje meg az angol királynővel...”) Márpedig ez a sokakat elbizonytalanító – szerintem bántóan bárgyú – szofizmus sokat segített a Fidesznek, hogy kibekkelje a kritikus jogszabályok elfogadása utáni kritikus időszakot. Le a kalappal!

1 komment

2013.09.12. tory_t

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Mérsékelt figyelemmel követem az ellenzéki piac parlamenten belüli és azon kívüli alakulását. A legújabb fordulat szerint a megmaradt LMP-sek egy 2013-as alkotmánybírósági határozatra hivatkozva most éppen visszakapták a PM-esek kiválása miatt elvesztett frakciójukat. Nem sajnálom tőlük, szó se róla, csak nehéz szó nélkül elmenni amellett, hogy itt azért nincsen minden rendben.


Képviseleti demokrácia és szabad mandátum

Érdemes azzal kezdeni, hogy az országgyűlési képviselők kezében a frakció fontos fegyvertényt formál. (A továbbiakban tartózkodom az alliterációktól.) Nemcsak pénzügyi szempontból, de a bizottsági helyek elosztása és a felszólalási lehetőségek miatt is. A frakcióban levés rengeteg előnyt biztosít a képviselők számára. Ha azt akarjuk, hogy tényleg a legjobb lelkiismeretük szerint dolgozzanak a teljes ciklus alatt, biztosítani kell számukra bizonyos rugalmasságot az átülésekre és adott esetben új képviselőcsoportok alakítására. A kezelhetetlenségig szétaprózottság elkerülése végett ésszerű lehet a frakcióalakítást minimumlétszámhoz és egyéb feltételekhez kötni, de egyáltalán nem ésszerű teljesen elzárni a képviselőket új frakciók létrehozásától. Természetes, hogy aktuális helyzetük miatt bizonyos szereplőknek a status quo megőrzése lesz az érdeke, azonban a politikai közösség egésze szempontjából ez egyáltalán nem kívánatos. (Korábban érintettem már azt a kérdést, hogy a közel 100 százalékos frakciófegyelmet mennyire egészségtelennek tartom.)

ogy-alakulo-ules.jpg

Forrás: parlament.hu

Gyakori demagóg érv az ezzel kapcsolatos vitákban – amit a Fidesz sajnálatos módon utóbb jogszabályba is foglalt –, hogy ha senki nem szavazott adott politikai formációra, akkor mégis milyen jogon akarnak frakciót alakítani? A válasz a szabad mandátum intézményében keresendő. A civilizált világ modern politikai rendszereiben a képviselők nem utasíthatók és nem hívhatók vissza sem választóik, sem pedig pártjuk által, jogilag nem kényszeríthetők lelkiismeretükkel ellentétes vélemény képviseletére. Függetlenül attól, hogy egyéni választókerületből vagy pártlistáról kerültek be a törvényhozásba. A képviseleti demokráciáknak ez az egyik legfontosabb alapelve, nem véletlenül.

Bármikor előállhat olyan helyzet, amikor egy képviselő annyira nem ért egyet a pártja vagy frakciója által képviselt elvekkel vagy az alkalmazott eszközökkel – például mert úgy érzi, hogy szembemennek a választóknak tett ígéretekkel vagy a párt eredeti elveivel –, hogy már nem tud tovább jó lelkiismerettel közösséget vállalni velük, ezért kilép. Ha több ilyen képviselő is van, valamint az általuk helyesnek tartott irány nagyjából megegyezik, csoportot szerveznek, új pártot alakítanak, hogy hatékonyabban tudják képviselni azt, amit lelkiismeretük szerint helyesnek tartanak. A politikai közösség egészének érdeke, hogy a szabad mandátum intézményével összhangban ezt a lehetőséget – bizonyos ésszerű, átlátható és mindenkire egyaránt érvényes megszorításokkal – biztosítsa számukra.

2 komment

2012.12.18. tory_t

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A drasztikus keretszámcsökkentéssel és a Diákhitel II egyidejű bevezetésével a kormány céljai teljesen világosak voltak. Természetesen egy percig nem volt szó a felsőoktatás reformjáról, különösképp nem volt szó a felsőoktatás átgondolt reformjáról, de még csak egy koherens társadalomkép jegyében elkövetett rosszul felfogott társadalom-mérnökösködésről is túlzás lenne beszélni; egyszerű fiskális lépés volt ez, amolyan unortodox fajta. A folyó kiadások szőnyeg alá söprése, jövőbe tolása, ha úgy tetszik, implicit adóssággá konvertálása. Mert kell az EU pénze, tartani kell a headline adatokat, ennek érdekében bármit megteszünk. Bármit, kivéve, amit javasolnak. Utóbbit lehetőleg még akkor sem, ha történetesen a józan ész is ezt diktálná, hiszen ahogy a Békemenet molinóin olvashattuk: Brüsszel és/vagy józan ész nekünk nem diktál. Nem oda Buda, Matolcsy non coronat, és különben is, eb ura fakó, Barroso nekünk nem királyunk!

Aztán jöttek a hallgatói tüntetések, a diákok által szervezett különböző megmozdulások, és ki tudja miért, Orbán Viktor a kiszámíthatóság jegyében inkább úgy határozott, hogy akkor minden sztornó, és pár nap alatt egy teljesen új koncepciót dolgoznának ki. Egy olyat, amiben nem lesz tandíj. (Említeni is alig érdemes, de a hivatalos kommunikáció szerint olyan, hogy "tandíj", eddig sem volt / lett volna / akart volna lenni - unortodox igeidőt részmunkára felveszünk.) És a TEK-es-Fidelitasos romkocsmázás után kiderült, keretszámok sem lesznek a jövőben. A magam részéről mondjuk még nem zárnám ki annak a lehetőségét, hogy fogászati problémái miatt rosszul artikulált a kormányfő, és valójában csak azt akarta mondani, hogy kerek számok nem lesznek - például nem 10 500 hallgató képzését finanszírozza majd az állam, hanem csak 10 499-ét -, de most tekintsünk el ettől az opciótól.

* * *

A felsőoktatás Magyarországon és általában Európában jelentős állami finanszírozással működik. A Fidesz most ezen a kiadáson akar faragni. Eddig tiszta sor, most jön az érdekesebb rész. A kormány úgy akar faragni a kiadásokon, hogy sem a felvett hallgatók száma, sem az oktatás színvonala lehetőleg ne csökkenjen a kiadásokkal egyenes arányban. Előbbi inkább csak kínos, utóbbi egyenesen tragikus lenne. Tehát egy klasszikus kecske és káposzta-szituációra kerestek megoldást.

Schwerer Gustav

Kép: innen

2 komment

2012.09.29. tory_t

Imagine

(via Reason)

2 komment

2012.09.16. tory_t

"Köcsög"

Nem szeretném ebbe az irányba nagyon elvinni a blogot, de rövid időn belül másodszor fordul elő, hogy egy MTI-s hír olvasása közben megakad a szemem valami apróságon:

hvg-mti-fag.jpg

forrás: hvg.hu,
persze máshol is így jelent meg


A fag, faggot körülbelül a magyar köcsög amerikai megfelelője, vagyis bár van egy eredeti, hétköznapi jelentése is, a köznyelvben ma már leginkább durva sértésként használják. A köcsöghöz hasonlóan erősen pejoratív (homofób) éllel meleg férfit jelent, de általánosabban, a homofób felhangot mellőzve is mondják ellenszenves személyekre. (A South Park külön epizódot szentelt ennek a jelentésváltozásnak.)

Valamiért nehezen akartam elhinni, hogy az amerikai színészek KÖCSÖG-nek rövidítenék az érdekvédelmi szervezetüket. És természetesen nem is teszik, helyette inkább a jobban csengő SAG (Screen Actors Guild) nevet használják - illetve pár hónapja hivatalosan SAG-AFTRA a nevük -, ahogy az a CNN hírében is szerepelt.

Azért kíváncsi voltam, hogy akkor mégis honnan jöhetett ez a "FAG" rövidítés az MTI-nek. Másfél perc intenzív googlehasználat után legvalószínűbbnek az a magyarázat tűnik, hogy az Amerika Kommandó (Team America: World Police) című vígjátékot használták forrásnak. Itt nevezik ugyanis Film Actors Guildnek (F.A.G.) a fiktív színészek fiktív szakszervezetét, egyébként szintén a South Park készítői.

2011-05-07-new acronym_-_source-usefulinfocomic.com.jpg

forrás: usefulinfocomic.com


* * *

Még mielőtt az MTI jogi osztályán felmerülne, hogy hirtelen felindulásból engem is 10 millióra pereljenek, szeretnék tisztázni valamit: én nem kritizálom az MTI/MTVA-t. Egyrészt szerintem is a lehetséges hírügynökségek legjobbika, és mint ilyen, sosem csúsztat, sosem ferdít, sosem hibázik. Másrészt egy 2004-es bábvígjáték nagyságrendekkel hitelesebb forrás, mint mondjuk egy néhány órás blog egyetlenegy bejegyzéssel.

5 komment

2012.09.05. tory_t

Kiút a Safarov-botrányból

Az MTI rendkívül kreatív módszert eszelt ki a Safarov-ügy más megvilágításba helyezésére. Egyik összefoglalójuk szerint a Fővárosi Bíróság 2006-ban az azeri gyilkost - nyilván a szabadságvesztés büntetése mellett - életfogytiglani whiskeyfogyasztásra ítélte:

Börbönbüntetés 'a Fővárosi Bíróság 2006-ban életfogytiglani börbönbüntetésre ítélte, s a Fővárosi Ítélőtábla 2007 februárjában jóváhagyta az ítéletet, így az jogerőre emelkedett.' - MTI

forrás: MTI

Alighanem ez jelenti a kormány egyetlen esélyét, hogy valahogy kikeveredjen abból a morális és diplomáciai botrányból, amibe belelavírozta magát, és sajnos a gyorsnaszádot is. Ezzel rögtön magyarázhatóvá válik az elítélt kiadatása. Azerbajdzsánban a népesség körülbelül 95 százaléka muszlimnak vallja magát. Ha feltételezzük, hogy Ramil Safarov nem a maradék 5 százalékba tartozik - és az azeriek jelentős részével szemben ténylegesen is követi a vallási előírásokat -, akkor nem túlzás különösen embertelennek nevezni a magyar igazságszolgáltatás által elrendelt börbönbüntetést.
Jim Beam whiskey, Clermont

kép innen

Köszönöm a figyelmet, és örülök, hogy segíthettem!

169 komment

süti beállítások módosítása