Hirdetés

HTML

Hirdetés

Tory T. töpreng

Média, közélet, gazdaság és minden ami belefér.

Kiemelt bejegyzések

Legfrissebbek

NAV-botrány

...amiről még Horváth András is hallgat.

Amikor elfogynak a hírek

1930-ban egyszer már megtörtént.

Pokol 2023

Rendkívüli módon tisztelem Navracsics Tibort.

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Az LMP-nek lehet, a DK-nak nem.

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A kiadások kiszervezése még nem reform.

Tiszteletet, bizalmat [videó]

Stephen Colbert véleménye az IMF-ellenes propagandáról.

Imagine [videó]

John Lennon-feldolgozás a szólásszabadság védelmében.

"Köcsög"

Kedves MTI, nem FAG: SAG.

Kiút a Safarov-botrányból

Börbönbüntetés, avagy hülyeségek egy typo apropóján.

Legfontosabbak

A félreértett kormányfő

Orbán Viktor a demokrácia meg­men­tésén dolgozik, csak sokan még nem értik.

A pártok szuperpozíciójáról

Schrödinger macskája és a vá­lasz­tási kampány. Kvan­tum­po­li­to­ló­gia kezdőknek.

Dohányadó - egy embedelt videó margójára

A frakciófegyelem ilyen magas szintje egyszerűen ellentmond a képviseleti demokráciának.

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Hogyan előzzük meg a vá­lasz­tó­kerületek öncélú átrajzolgatását.

A Kádár-rendszer öröksége

Nincsen ingyen ebéd.

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

Szellemi ámokfutás a chips-adó apropóján, csak haladóknak.

Alexander Hamilton in da house

Kiváló spoken word előadás Ha­mil­ton és Aaron Burr párbajáról.

Móricka és a középosztály

"A KDNP olyan mint a pornó." De­fi­níciós krízis, egy bon mot e­re­de­te.

Archívum

Tory T. töpreng

These pretzels are making me thirsty!

2012.12.18. tory_t

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A drasztikus keretszámcsökkentéssel és a Diákhitel II egyidejű bevezetésével a kormány céljai teljesen világosak voltak. Természetesen egy percig nem volt szó a felsőoktatás reformjáról, különösképp nem volt szó a felsőoktatás átgondolt reformjáról, de még csak egy koherens társadalomkép jegyében elkövetett rosszul felfogott társadalom-mérnökösködésről is túlzás lenne beszélni; egyszerű fiskális lépés volt ez, amolyan unortodox fajta. A folyó kiadások szőnyeg alá söprése, jövőbe tolása, ha úgy tetszik, implicit adóssággá konvertálása. Mert kell az EU pénze, tartani kell a headline adatokat, ennek érdekében bármit megteszünk. Bármit, kivéve, amit javasolnak. Utóbbit lehetőleg még akkor sem, ha történetesen a józan ész is ezt diktálná, hiszen ahogy a Békemenet molinóin olvashattuk: Brüsszel és/vagy józan ész nekünk nem diktál. Nem oda Buda, Matolcsy non coronat, és különben is, eb ura fakó, Barroso nekünk nem királyunk!

Aztán jöttek a hallgatói tüntetések, a diákok által szervezett különböző megmozdulások, és ki tudja miért, Orbán Viktor a kiszámíthatóság jegyében inkább úgy határozott, hogy akkor minden sztornó, és pár nap alatt egy teljesen új koncepciót dolgoznának ki. Egy olyat, amiben nem lesz tandíj. (Említeni is alig érdemes, de a hivatalos kommunikáció szerint olyan, hogy "tandíj", eddig sem volt / lett volna / akart volna lenni - unortodox igeidőt részmunkára felveszünk.) És a TEK-es-Fidelitasos romkocsmázás után kiderült, keretszámok sem lesznek a jövőben. A magam részéről mondjuk még nem zárnám ki annak a lehetőségét, hogy fogászati problémái miatt rosszul artikulált a kormányfő, és valójában csak azt akarta mondani, hogy kerek számok nem lesznek - például nem 10 500 hallgató képzését finanszírozza majd az állam, hanem csak 10 499-ét -, de most tekintsünk el ettől az opciótól.

* * *

A felsőoktatás Magyarországon és általában Európában jelentős állami finanszírozással működik. A Fidesz most ezen a kiadáson akar faragni. Eddig tiszta sor, most jön az érdekesebb rész. A kormány úgy akar faragni a kiadásokon, hogy sem a felvett hallgatók száma, sem az oktatás színvonala lehetőleg ne csökkenjen a kiadásokkal egyenes arányban. Előbbi inkább csak kínos, utóbbi egyenesen tragikus lenne. Tehát egy klasszikus kecske és káposzta-szituációra kerestek megoldást.

Schwerer Gustav

Kép: innen


Erre találták ki a Diákhitel II névre keresztelt költségvetési Wunderwaffét. Ez, legalábbis a cselekvő szándéka szerint egy rendkívül kedvező hitelkonstrukciót kívánt kínálni a diákságnak. (Zárójel: ha ez alatt azt kellene érteni, hogy a brutális kamattámogatás révén belátható időn belül bedönti a költségvetést, akkor semmi kétség, tényleg rendkívül kedvező hitelkonstrukcióról van szó. Mert ahogy a magyar népi bölcsesség is tartja, ami másnak rossz, az nekem csak jó lehet, és cicaverza.) A diákok körében ennek ellenére mégsem aratott nagy sikert az eladósodásnak ez a formája.

 

A Wunderwaffe anatómiája

A szabad felhasználású Diákhitel I 2001 óta elérhető a hallgatók számára. Talán nem mindenkinek világos, de fontos megérteni, hogy a diákhitelt nem az állam nyújtja, hanem az államtól elvileg független Diákhitel Központ Zrt. Ezért van az, hogy a hitelállomány nem jelenik meg a költségvetésben. A Diákhitel Központ ehhez főleg az MFB-től, az Európai Beruházási Banktól és a piacról szerez forrást hitelfelvétel és kötvénykibocsátás segítségével. Ahhoz viszont, hogy kedvező kamatok mellett juthasson forráshoz, a Diákhitel Központ mögött ott áll az állam, ami a teljes hitelállományért kezességet vállal. Így lehet kiszervezni az állami kiadásokat. Nincs új a nap alatt.

Ez a rendszer lehetővé tette és teszi, hogy a hallgatók az állampapírok kamatszintjét megközelítő kedvező feltételekkel vegyenek fel hitelt és finanszírozzák tanulmányaikat. (Még egyszer: anélkül, hogy ez az összeg - mintegy 250 milliárd Ft - megjelenne az államadósságban.) És a kormány most ebbe a statisztikailag tőle független pufferbe szeretne minél több kiadást átcsoportosítani. Erre szolgálna a kötött felhasználású Diákhitel II. Ezt a pénzt a hallgatók nem is látnák, közvetlenül a felsőoktatási intézmények számlájára menne, így kompenzálva a kieső támogatást.

Működési elve egy apróság kivételével gyakorlatilag azonos a fent leírtakkal. Ez az apróság azonban kulcsfontosságú. A Diákhitel II-nél a kormány kamattámogatást ígér a hallgatóknak, ezzel is ösztönözve őket a tandíjhitel felvételére. Valójában nem is kamattámogatás ez, hanem kamatplafon. De miért olyan fontos ez?

 

...a Wunderwaffe visszafelé lő

A 2001 óta működő Diákhitel I hitelállományát az Eurostat az állami kezességvállalás ellenére többek között azért nem számolja bele az államadósságba, mert önfenntartó kockázatközösségként képes működni. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a Diákhitel Központ mondjuk az esetlegesen nem teljesítő ügyfelek miatt kieső bevételeket a még fizető ügyfelek által fizetendő kamat emelésével képes kompenzálni, vagyis extrém körülményektől eltekintve tényleg az állam bevonása nélkül üzemel, a kockázatot házon belül tartja.

dhk-akk-csalogany-u.jpg
Bizony...

A Diákhitel II által ígért 2 (vagy 0) százalékos kamatplafon azonban ezt alapjaiban változtatná meg. A Diákhitel Központ ezzel ugyanis elveszíti egyetlen hatékony eszközét a kockázat házon belül tartására. Emelkedő külső kamatkörnyezet vagy a példánál maradva sorozatos nem teljesítések esetén bár ugyanúgy kénytelen lesz kamatot emelni, azt nem az államtól eddig lehatárolt kockázatközösség, vagyis a diákhitelt igénybevevők köre fogja fizetni - hiszen nekik az ígéret szerint a konstans 2 százalék szerint kell csak fizetniük -, hanem a mindenkori költségvetésnek kell majd kipótolnia. A Diákhitel Központ ezzel gyakorlatilag és elvileg is megszűnik önfenntartó kockázatközösség lenni, így az Eurostatnak is megszűnik a legfőbb oka, hogy az itt felhalmozott hitelállományt a központi költségvetéstől külön kezelje.

És ha ez így lesz, akkor a kormány nemcsak hogy átmenetileg nem fogja megspórolni a felsőoktatási kiadások egy részét, de annak kockázatát is magára vállalja, hogy az elszámolásnál egyszerűen ráborítják még a Diákhitel Központban eddig felhalmozott 250 milliárdos hitelállományt is. Az pedig tankönyvekbe illő öngól lenne.

* * *

Végül megengedek magamnak egy vad tippet, hogy mivel fog előállni szerdán a kormány. Ezentúl minden "államilag finanszírozott" képzésben résztvevő diák a hallgatói szerződés aláírásával egyben felvesz egy tandíjhitelt is (nevében persze nyilván nem "hitel" lesz), amit csak akkor kell ténylegesen kifizetni, ha a hallgató nem teljesíti a kormány által megszabott feltételeket. A kormány ezzel kiszervezi a felsőoktatási kiadásokat a Diákhitel Központba, esetleg egy külön alapot hoz létre erre a célra, lényegtelen, egyedül az a fontos, hogy ez ne most jelenjen meg a költségvetésben kiadásként. És mivel kötelező lesz, itt már a kamattámogatást is elhagyják, nem kell plusz ösztönző, egyébként se működött. És ezzel valójában ki is kerülik a Diákhitel II fent leírt buktatóját.  Lehet, hogy ez már konteó kategória, de azt is el tudom képzelni, hogy az egész átszervezés mögött ez áll - pl. kaptak egy levelet az Eurostattól -, nem a hallgatói tüntetések.

Talán fölösleges leírnom, de ha tényleg ez valósulna meg, az fából könyveléstechnikai vaskarika, a jövő újabb, immár sokadik felélése lenne, és már viszonylag rövid távon is tragikus következményekkel járna a költségvetésre nézve. Nem ebben a ciklusban, az igaz. A jövőből így kölcsönvett pénzből például lehetne még soron kívül nyugdíjat emelni vagy éppen gázárcsökkentő cukorkákat osztogatni a választások előtt.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://toryttopreng.blog.hu/api/trackback/id/tr784970968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.12.18. 15:46:11

Ez volt eddig a legjobb, amit a témában olvastam. Az összes hiszti csak porhintés, valójában megint csak egy statisztkát hintáztatnak meg, hogy idén mégpont nem maradjanak le a kohéziós pénzekről, amit olyan jól lehet kilopni.

Ja, és az Ötkertet ne nevezzük már romkocsmának, plíz! Az egyik legsznobabb szórakozóhely a belvárosban. Csak menedzsereknek és ifjú fideszes minisztériumi kádereknek.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2013.06.03. 21:16:44

Nem azért, kedves Tory, én tisztelem az allkotói szabadságot, de...

...június elsejével hivatalosan is eltelt egy fél év anélkül, hogy bármiről véleményt nyilvánítottál volna.

Pártunk és kormányunk éjt nappallá téve izzad és küszködik, hogy ellásson irónia-alapanyaggal, te meg itt hallgatsz.

Hát mi lesz így velünk, kérdem én. Ha meglesz az új kormány, semmi vicces nem marad és minden tö-ké-le-tes lesz.

És akkor majd sírhatod vissza a 2013-as évet, ahol minden bokorban akaratlan politikai önirónia termett...