Hirdetés

HTML

Hirdetés

Tory T. töpreng

Média, közélet, gazdaság és minden ami belefér.

Kiemelt bejegyzések

Legfrissebbek

NAV-botrány

...amiről még Horváth András is hallgat.

Amikor elfogynak a hírek

1930-ban egyszer már megtörtént.

Pokol 2023

Rendkívüli módon tisztelem Navracsics Tibort.

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Az LMP-nek lehet, a DK-nak nem.

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A kiadások kiszervezése még nem reform.

Tiszteletet, bizalmat [videó]

Stephen Colbert véleménye az IMF-ellenes propagandáról.

Imagine [videó]

John Lennon-feldolgozás a szólásszabadság védelmében.

"Köcsög"

Kedves MTI, nem FAG: SAG.

Kiút a Safarov-botrányból

Börbönbüntetés, avagy hülyeségek egy typo apropóján.

Legfontosabbak

A félreértett kormányfő

Orbán Viktor a demokrácia meg­men­tésén dolgozik, csak sokan még nem értik.

A pártok szuperpozíciójáról

Schrödinger macskája és a vá­lasz­tási kampány. Kvan­tum­po­li­to­ló­gia kezdőknek.

Dohányadó - egy embedelt videó margójára

A frakciófegyelem ilyen magas szintje egyszerűen ellentmond a képviseleti demokráciának.

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Hogyan előzzük meg a vá­lasz­tó­kerületek öncélú átrajzolgatását.

A Kádár-rendszer öröksége

Nincsen ingyen ebéd.

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

Szellemi ámokfutás a chips-adó apropóján, csak haladóknak.

Alexander Hamilton in da house

Kiváló spoken word előadás Ha­mil­ton és Aaron Burr párbajáról.

Móricka és a középosztály

"A KDNP olyan mint a pornó." De­fi­níciós krízis, egy bon mot e­re­de­te.

Archívum

Tory T. töpreng

These pretzels are making me thirsty!

2012.06.21. tory_t

Élcnél maradandóbb

In memoriam új alaptörvény
2012. január 1. - 2012. június 18.

Olvasom Hoffmann Rózsa maturandusokhoz intézett szavait [PDF - nol.hu]. Ezt kár lenne elvitatni az államtitkár asszonytól, nagyon jól eltalált kis szöveg. Hozza a tanévnyitók és egyéb iskolai ünnepségek kötelező stílusát, átadja azt a feszengős, kínos, egyszersmind végtelenül unalmas hangulatot, amit talán csak az iskolaigazgatók rosszul hangosított nagyívű semmitmondásai képesek kiváltani. Feltehetően azt a célt szolgálva, hogy felkészítse a nebulókat a vállalati meetingek végeláthatatlan bullshit tengerére, nem tudom.

Kedves érettségiző Diákok, kedves Maturandusok!

Ti is tudjátok, hogy annak idején, amikor a „matúra" latin szót a magyar „érettségi" váltotta föl, ez az igen találó magyarítás ugyanarra a mérföldkőre utalt, mint az emberiséget ősidőktől kísérő egyéb beavatási szertartások: arra a pillanatra, amikor az érettnek nyilvánított fiatalt befogadta és cselekvő, felelős tagjává avatta a felnőtt közösség.

Mindenesetre miután "az érettnek nyilvánított fiatalt befogadta és cselekvő, felelős tagjává avatta", a szóban forgó "felnőtt közösség" rögtön meg is mutatja, hogyan mennek itt a dolgok.

Magyarország Kormánya érettségitek alkalmából ünnepélyes gesztussal szeretne jelképesen a nemzet felnőtt tagjaivá avatni benneteket, ezért mindegyikőtök megkapja Magyarország Alaptörvényének erre az alkalomra szánt díszkiadását. Kísérjen benneteket kristálytiszta gondolataival, szavaival és szellemiségével! Bátorítson a hazához való hűségre akkor is, ha nem könnyű itt élni, és nagy a csábítás, hogy anyagi javakért, akadálymentes karrierért elhagyjátok! Lapozzátok örömmel, amikor büszkék lehettek rá, hogy magyarok vagytok! Találjanak szívetekben és értelmetekben visszhangra a szabadságot és tiszta állampolgári erkölcsöt hordozó mondatai!

Magyarul, az alma materből kilépő maturandusok megkapják az alaptörvény Kerényi Imre által megálmodott csodálatos festményekkel is illusztrált díszkiadását, amely 3,3 kilogramot nyom - a megálmodó szavai szerint "szándékosan úgy gyártották, hogy ne férjen el a könyvespolcon" -, bevezető ára 10 000 forint plusz postaköltség, megrendelhető minden önkormányzatnál, az alaptörvény asztalára könyökölve. Ez tényleg ünnepélyes gesztus, gondolhatja az ifjú maturandus, csakhogy van egy apró probléma ezzel a díszkiadással. A benne olvasható jogszabály már nem hatályos.

Exegi monumentum aere perennius...

2012. június 18-án jelent meg a Magyar Közlönyben [PDF] az új alkotmány első módosítása, és másnap (azaz tegnapelőtt) hatályba is lépett. Tehát azok a kristálytiszta gondolatok, szavak és szellemiség, amit a maturálók kézhez kapnak, sajnos már nem teljesen aktuálisak. Azóta már nincs lehetőség a PSZÁF és az MNB összevonására. Azóta már az "Átmeneti rendelkezések" is mint a politikai idiotizmus míves Fabergé tojása az alkotmány részét képezi. A legfontosabbat a végére hagytam: azóta már nem csak a köztársasági elnök, hanem a volt köztársasági elnök (ti. dr. Schmitt Pál) javadalmazását is kétharmados törvény szabályozza.

Az új alkotmány hatálybalépésétől az új alkotmány első módosításának hatálybalépéséig kevesebb mint fél év, egész pontosan 170 (százhetven) nap telt el. Ez körülbelül megfelel egy emberi szempillaszál élettartamának. Nagyjából ennyi idő kell ahhoz is, hogy megromoljon egy üveg felbontott hecsedli lekvár. És akkor idézzük fel Orbán Viktor szavait az új alaptörvényről: "a kommunizmus megdöntését követő húsz zavaros év után végre gránit szilárdságú alapot vetettünk a jövő számára." Persze azt is mondta korábban, hogy ne arra figyeljünk, amit mond.

alaptorveny_diszkiadasa.jpg

Forrás: Index.hu

És bevallom, én mindig azt hittem, hogy a "kristálytiszta" jelző a nem fokozható melléknevek csoportjába tartozik, de hát na, mostanában egyébként is érnek meglepetések. Mert nyilvánvaló, hogy a 3,3 kilogrammos, 10 000 forint plusz postaköltségért megrendelhető díszkiadásban olvasható kristálytiszta mondatok kevésbé kristálytiszták, mint a százhetven nappal későbbi, javított alaptörvény mondatai. Ezeknek természetszerűleg sokkal kristálytisztábbnak kell lenniük, ugyanis országunk honatyái és honanyái mégis mi okból kristálytisztátlanítanák az egyébként kristálytiszta mondatokat, gondolatokat, a szellemiségről már nem is beszélve? Ugye, hogy nem lenne logikus.

Ahhoz tehát, hogy a iuvenes maturánsok szívében a Hoffmann Rózsa által kívánatosnak tartott visszhangok (szívzörejek?) valóban létrejöjjenek, a lehető legkristálytisztább mondatokra van szükség. Felelős állampolgárként, a leendő szívzörejek érdekében követelem, hogy Kerényi Imre egyenként csengessen be minden érettségizőhöz, és lúdtollával az összes példányra kalligrafikus igényességgel kanyarítsa oda, hogy "Oppardon, aszondja, csillag: Schmitt Pál fizetését is sarkalatos törvény garantálja."

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://toryttopreng.blog.hu/api/trackback/id/tr214601880

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Akadálymentes karrier... nekünk mikor lesz rá lehetőségünk? 2012.07.09. 19:34:19

Azon tűnődök, hogy miközben Hoffmann Rózsáék minden szépet és jót kívánnak az érettségizőknek (alaptörvény díszkiadás csipetnyi röghözkötési könyörgéssel fűszerezve)... Szóval azon tűnődök, hogy nekünk mikor kínál v...

Trackback: Akadálymentes karrier... nekünk mikor lesz rá lehetőségünk? 2012.07.09. 19:33:49

Azon tűnődök, hogy miközben Hoffmann Rózsáék minden szépet és jót kívánnak az érettségizőknek (alaptörvény díszkiadás csipetnyi röghözkötési könyörgéssel fűszerezve)... Szóval azon tűnődök, hogy nekünk mikor kínál v...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.21. 12:40:55

A leguán a villanyopszlopon mit keres? Annak van valami evilági megfejtése, vagy rögtön pszichoanalízissel kell kezdeni?

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.21. 12:48:41

Különben meg a zalaptörvény hibátlanul jelképezi a magyar helyzetet: a szabályok annyiszor és olyan temptóban változnak, ahogy a (szintén dinamikusan változó - az ellenség megtévesztéséhez) vízió eléréshez szükségesnek mutatkozik.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.21. 18:30:18

Ja, és már alig várom, hogy az ízlésrendőrség a pandák után a szóviccekre is lecsapjon. Csakhogy valami hasznosat is csináljanak néha.

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2012.06.21. 22:20:58

@Quadrille Lobster: Nana, arra már igazán nem kaptak pandátumot!

A viccet félretéve, azt még én sem feltételezem róluk, hogy ekkora útonálló panditák lennének. Azzal tényleg kinyitnák pandóra szelencéjét, és kitörne egy világméretű pandámia. Talán még én is utcára vonulnék a rezespandámmal.

aaaaaaah 2012.06.23. 02:20:56

@Quadrille Lobster:
a leguan inkabb kameleon szeretne lenni...

csak egy easter egg,
vagy odahuzza a szemed a zaszlora direkt ertelmetlen motivum
vagy utalas egyfajta n+1szinusegre
vagy a muvesz sajat velemenye a megrendeles komolysagarol
vagy reklam: www.suse.com/

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.23. 02:40:59

@aaaaaaah:
Vagy lehet, hogy az egy varánusz?
Vagy egy mesebeli turulgyík (ősi, mitológiai lény, amely a mítoszok szerint is csak a mesében létezett)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.23. 02:54:04

Most veszem észre, te levetted az óra-percet a dátummegjelölésből?
Nekem ez mér kicsit sok. Nem lehetett volna előbb csak a perceket, mondjuk? Így elszédülök :)

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2012.06.23. 02:58:09

@Quadrille Lobster: Kiváló megfigyelés, rendkívül éles szemed van! :D

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.23. 03:02:17

@tory_t:
Á, ezek a csápjaim.
Valahányszor felmászok egy honlapra, letapogatom velük a pontos időt.
De most, h erre jártam, a hónap és a nap után egyszerűen nem volt tovább. Belezuhantam a nagy, feneketlen, időtlen semmibe.

aaaaaaah 2012.06.23. 03:11:05

@Quadrille Lobster: biztos hogy nem turulgyik, annak ilyen csapos nyulvanyai vannak es a szine is tiszta feher. kepet nem talaltam rola, de mivel a tengerentulon farsangkor nepszeru viselet a turulgyik maskara, arrol boven lehet talalni kepet: imgur.com/fbWfV

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2012.06.23. 03:12:26

@Quadrille Lobster: Szerencsére a kommentek elkapnak, ott még másodperc is van. :)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.06.23. 03:13:33

@aaaaaaah:
Hát, akkor csak a varánusz lehet, amelyik éppen készül leköpni a vezérszónokot.

De az is biztos jelent valamit, h egyedül a varánusznak (és az őt támasztó villanyoszlopnak) van csak árnyéka...

Szimbóleumot orrontok.

aaaaaaah 2012.06.23. 03:20:49

mer... onnan sut a nap, es szimnoleum nem lehet mer nincs is lezerkardja :)