Hirdetés

HTML

Hirdetés

Tory T. töpreng

Média, közélet, gazdaság és minden ami belefér.

Kiemelt bejegyzések

Legfrissebbek

NAV-botrány

...amiről még Horváth András is hallgat.

Amikor elfogynak a hírek

1930-ban egyszer már megtörtént.

Pokol 2023

Rendkívüli módon tisztelem Navracsics Tibort.

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Az LMP-nek lehet, a DK-nak nem.

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A kiadások kiszervezése még nem reform.

Tiszteletet, bizalmat [videó]

Stephen Colbert véleménye az IMF-ellenes propagandáról.

Imagine [videó]

John Lennon-feldolgozás a szólásszabadság védelmében.

"Köcsög"

Kedves MTI, nem FAG: SAG.

Kiút a Safarov-botrányból

Börbönbüntetés, avagy hülyeségek egy typo apropóján.

Legfontosabbak

A félreértett kormányfő

Orbán Viktor a demokrácia meg­men­tésén dolgozik, csak sokan még nem értik.

A pártok szuperpozíciójáról

Schrödinger macskája és a vá­lasz­tási kampány. Kvan­tum­po­li­to­ló­gia kezdőknek.

Dohányadó - egy embedelt videó margójára

A frakciófegyelem ilyen magas szintje egyszerűen ellentmond a képviseleti demokráciának.

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Hogyan előzzük meg a vá­lasz­tó­kerületek öncélú átrajzolgatását.

A Kádár-rendszer öröksége

Nincsen ingyen ebéd.

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

Szellemi ámokfutás a chips-adó apropóján, csak haladóknak.

Alexander Hamilton in da house

Kiváló spoken word előadás Ha­mil­ton és Aaron Burr párbajáról.

Móricka és a középosztály

"A KDNP olyan mint a pornó." De­fi­níciós krízis, egy bon mot e­re­de­te.

Archívum

Tory T. töpreng

These pretzels are making me thirsty!

2012.03.27. tory_t

A Schmitt-ügy valódi tétje

A Schmitt Pál plágiumügyét vizsgáló bizottságnak két hónapja volt, hogy előálljon valamivel.

Ha minden igaz, született egy 1157 oldalas anyag, amiből (még) csak a háromoldalas összefoglaló nyilvános. Gyanítom, a munka nagy részét a döntés alóli kreatív kibújás kidolgozása jelentette. Így születhettek olyan mondatok, mint:

A Testnevelési Egyetem szakmai hibát vétett, amikor ezt a szövegazonosságot nem tárta fel időben, s így a dolgozat szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak.

 

A bizottság jelentésének összefoglalója, 3. oldal [PDF]

Vagyis, bár az értekezés nem felel meg az elvárásoknak, mégis az egyetem hibázott. Ez nagyjából megfelel annak, hogy:

Schmitt Pált lemondatni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért mi nem ellenezzük.

Csak a vesszőket kell beírni a megfelelő helyekre. Ízlés szerint.

Schmitt Pál doktori értekezése - Fotó: Huszti István, Index.hu 

...rövid egészségügyi kitérő 

Tágabb kontextusba helyezve azt kell feltételeznem, hogy ez a bizottsági döntés az egészségügy megmentéséről szól. Egészen pontosan a magyar orvosok elvándorlásának megakadályozásáról.

Mint ismert, a százezer forintos ösztöndíjat, amiben a rezidensek azt vállalják, hogy nem hagyják el az országot, tavaly összesen csak 141-en írták alá. Hosszas tárgyalások után éppen egy hete jelentette be Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, hogy döntés született az orvosok béremeléséről. A gond csak az, hogy a szakmai szervezetek ezt legfeljebb egy hosszabb intézkedéssorozat első lépéseként tartják elfogadhatónak, arról nem is beszélve, hogy a béremelés forrásai sem teljesen tisztázottak még.

Valamit tehát lépni kellett. De hogyan lehet megakadályozni, hogy az orvosok külföldre menjenek, ha a források szűkösek, az EU pedig tiltja a munkaerő szabad áramlását korlátozó jogszabályalkotást? Nos, bátran állíthatom, hogy briliáns megoldás született. Elsőként a legnagyobb magyar orvosi egyetem renoméját kell a földdel egyenlővé tenni. Képzeljük csak el az egyszeri kivándorolni vágyó magyar orvos állásinterjúját.

- Üdvözlöm, dr. X. Y.! Még egyszer, hol is végezte a tanulmányait? [...] Épp nemrég olvastam róla. Ó, igen, meg is van. [...] Hogy az egy másik kar? Persze, persze, majd értesítjük.

Az még nem teljesen világos, hogy a Semmelweis Egyetem vezetősége miért asszisztál oly lelkesen ehhez a renoméromboláshoz, de lelkük rajta.

 

A Schmitt-ügy valódi tétje

De térjünk vissza a realitásokhoz. Sok helyen találkozni azzal a kérdéssel, hogy a kínossági faktor és a nyilvánvaló támadási felület ellenére mégis miért nem határolódik el a Fidesz Schmitt Páltól? Mi lehet a hozadéka ennek a morálisan és politikailag is teljességgel vállalhatatlan kiállásnak?

A Semmelweis Egyetem tényfeltáró bizottságának jelentését megismerve a Fidesz lezártnak tekinti az ügyet - közölte portálunkkal Selmeczi Gabriella, kedden.

 

Fidesz.hu

A válasz egyszerű, nincs semmilyen hozadéka, viszont a plágiumügy valódi tétje Orbán Viktor infallibilitása, illetve az ebben való feltétlen hit. 2010-ben ő küldött levelet Bulgáriából, amiben megnevezte dr. Schmitt Pált mint a köztársasági elnöki címre szerinte legérdemesebb jelöltet. Tehát Schmitt minden hibájával együtt Orbán személyes döntése volt, ezért olyan nehéz elengedni.

Vagyis ez is csak egy újabb összecsapás a valóság és Orbán Viktor vélelmezett tévedhetetlensége között. (Történészekre vár a feladat, hogy megállapítsák, utóbbit pontosan melyik Fidesz-zsinaton szavazták meg.) És mint a mellékelt ábra mutatja - Orbán Viktor örömére, de az ország egyre nagyobb bánatára - egyelőre a vélelmezett tévedhetetlenség áll nyerésre a valósággal szemben. De újságolvasó ember számára ez sem lehet újdonság. Ugyanez a helyzet a külpolitikában, gazdaságpolitikában, társadalompolitikában is, és nem tegnap óta.

Ami mégis kicsit kiemeli dottore Xerox ügyét, az az, hogy itt viszonylag könnyen átlátható az egész történet, elég elolvasni hozzá pár cikket a témában. Ráadásul itt a tévedhetetlenség cáfolata, vagyis maga a tévedés (polgári nevén: Schmitt Pál) egyetlen személyben van jelen, nem adattáblákból meg grafikonokból kell kimazsolázni az igazságot. Nem lehet például a foglalkoztatottak számának hatalmas bővüléséről híreket gyártani, elhallgatva azt a tényt, hogy a bővülés jelentős százaléka a részmunkaidős foglalkoztatottak számának emelkedéséből adódik, ami minden, csak nem sikertörténet. Vagy nem lehet 875 ezer forint közpénzből megírt nem frissülő flash-animációkkal bizonygatni, hogy bizony, csökkent az államadósság, amikor pedig emelkedett. (Nemrég lecserélték, az is megérne egy misét.)

A különbség tehát annyi, hogy skálázzák akár metrikusan, akár logaritmikusan, Schmittnél bármilyen animált "törzsanyagmérő" kiakadna.

 

Update (2012. március 28.)

Kérészéletű Schmitt-bírálat a Heti Válaszon

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://toryttopreng.blog.hu/api/trackback/id/tr374344571

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Már priuszt is lopnak 2012.04.01. 19:00:21

Már priuszt is lopnak 2012. április 1. Gépjárműlopás miatt indult eljárás a Szófiai Központi Rendőrkapitányságon. Nikolaj Grigorov bolgár állampolgár 2012. január 12-én tett bejelentést a szófiai városi kapitányságon arról, hogy aranysárga színű Toyo...

Trackback: A bukott elnök 2012.03.30. 06:53:16

Kedves Naplóm!Mai témánk a diktatúra botrányos államfője, Schmitt Pál lesz. Le sem írom többet ezt a szörnyű nevet, beleborzongok ha csak eszembe jut. Múlt héten a szomszéd Etelka néni legurult a negyedikről a lépcsőházban, mert véletlenül kiejtettem a...

Trackback: Nem mond le Schmitt Pál 2012.03.28. 12:45:01

Nem mond le posztjáról Schmitt Pál köztársasági elnök. A Szöulban tartózkodó államfő azt mondta: a vizsgálati eredmény megerősítette korábbi döntésében, így továbbra is posztján marad.

Trackback: Schmitt doktorija legyen közkincs! 2012.03.28. 07:29:43

Magyarország és a világ népe megérdemli, hogy Schmitt Pál doktori dolgozatát teljes terjedelmében közkinccsé nyilvánítva nyilvánossá tegyék. Ennek már semmi akadálya nem lehet. Hiszen ártatlan, mert ő jól hitt: "a dolgozat szerzője azt hihett...

Trackback: Viharvert pávatollak 2012.03.27. 23:34:38

Elkészült a nagy mű - a szerkezet rozsdás ugyan, csikorogva-nyikorogva, de működött. Ha nem is úgy, ahogy a nagyközönség titkon remélte. De mit is vár bárki a Földrajzinév-bizottság széjjelkergetése után? Mit is állapított meg a Tóth Miklós, a Semme...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bátor nyúl 2012.03.28. 09:31:00

Erdekes, pont ugyanezen gondolkodtam ma reggel. A SOTE tekintelyenek lerombolasaval devalvaljak a magyar orvosi diplomat, ergo hiaba akarnak kulfoldre menni a szerencsetlenek, nem tudnak majd elhelyezkedni.
Es ahogy egyre tobbet gondolkodom rajta, egyre igazabbnak tunik.
Borzaszto.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.28. 12:24:57

"Schmitt Pált lemondatni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért mi nem ellenezzük"

Zseniális.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.28. 12:26:23

"Az még nem teljesen világos, hogy a Semmelweis Egyetem vezetősége miért asszisztál oly lelkesen ehhez a renoméromboláshoz, de lelkük rajta."

Az autonómia miatt, azért. Mert olyan rettenetesen autonómok és ellenállnak mindenféle politikai kurzus nyomásának.

Csak ugye mint tudjuk, ez a kurzus most mindenkit és mindent képvisel, így ellenállni neki logikai értelmetlenség és a közrossz maga.