Hirdetés

HTML

Hirdetés

Tory T. töpreng

Média, közélet, gazdaság és minden ami belefér.

Kiemelt bejegyzések

Legfrissebbek

NAV-botrány

...amiről még Horváth András is hallgat.

Amikor elfogynak a hírek

1930-ban egyszer már megtörtént.

Pokol 2023

Rendkívüli módon tisztelem Navracsics Tibort.

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Az LMP-nek lehet, a DK-nak nem.

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A kiadások kiszervezése még nem reform.

Tiszteletet, bizalmat [videó]

Stephen Colbert véleménye az IMF-ellenes propagandáról.

Imagine [videó]

John Lennon-feldolgozás a szólásszabadság védelmében.

"Köcsög"

Kedves MTI, nem FAG: SAG.

Kiút a Safarov-botrányból

Börbönbüntetés, avagy hülyeségek egy typo apropóján.

Legfontosabbak

A félreértett kormányfő

Orbán Viktor a demokrácia meg­men­tésén dolgozik, csak sokan még nem értik.

A pártok szuperpozíciójáról

Schrödinger macskája és a vá­lasz­tási kampány. Kvan­tum­po­li­to­ló­gia kezdőknek.

Dohányadó - egy embedelt videó margójára

A frakciófegyelem ilyen magas szintje egyszerűen ellentmond a képviseleti demokráciának.

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Hogyan előzzük meg a vá­lasz­tó­kerületek öncélú átrajzolgatását.

A Kádár-rendszer öröksége

Nincsen ingyen ebéd.

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

Szellemi ámokfutás a chips-adó apropóján, csak haladóknak.

Alexander Hamilton in da house

Kiváló spoken word előadás Ha­mil­ton és Aaron Burr párbajáról.

Móricka és a középosztály

"A KDNP olyan mint a pornó." De­fi­níciós krízis, egy bon mot e­re­de­te.

Archívum

Tory T. töpreng

These pretzels are making me thirsty!

2012.03.25. tory_t

Antirasszista-díjátadó - szerencsétlen mondatok

Az ATV beszámolt egy antirasszista-díjátadóról, ahol díjazott volt többek között Czeizel Endre is. A helyszínen rögtönöztek is egy pár mondatos interjút a híres-neves orvos-genetikussal:

"A zsidóságnak nincsenek jobb génjei, mégis, ugye azért a magyar Nobel-díjasok hetven százaléka zsidó. A cigányok pedig nem azért értelmi fogyatékosok, mert rosszak a génjeik, hanem egyszerűen azért, mert a zsidó kultúra tudja, hogy a tudás és a tanulás a legfontosabb, az Indiából jött cigányaink, azok meg ragyogóan táncolnak, énekelnek, dalolnak, de nem tudják azt, hogy meg kell tanulni Európában írni-olvasni. Ez nem gén."

 

Czeizel Endre

ATV.hu, 2012. 03. 22.

(1:43 után van az idézett rész.)

Kicsit egyébként csodálkozom, hogy ezek a mondatok egyáltalán semmilyen publicitást nem kaptak. Se blogon, se hírportálon, sehol. A következő magyarázatokat találtam: vagy senki nem néz ATV-t, vagy senki nem ütközött meg ezen, vagy akik mégis néznek ATV-t és megütköztek ezen, annyira szemérmesek voltak, hogy nem merték megírni.

 

[...]

 

Eredetileg írtam ide egy magyarázatot, hogy természetesen távol áll tőlem mindenféle zsidózás, cigányozás, ilyesmik (jó, ez így nem teljesen igaz)*, és hogy gyanítom, Czeizel Endre is itt inkább rosszul fogalmazott, nem kell a frusztrált újnáci balfaszoknak szerencsétleneknek pajzsra emelniük, nem mondja ő azt, hogy minden cigány értelmi fogyatékos, akik nem tanultak meg írni-olvasni, ellenben jól táncolnak, énekelnek és dalolnak, vagy hogy minden zsidó értene a pénzügyekhez, satöbbi. Aztán eszembe jutott, hogy utálom, hogy olyan társadalomban élek, ahol nekem kellene magyarázkodnom emiatt. Mivel én nem akarok ilyen társadalomban élni, elhatároztam, hogy nem is megyek bele ezekbe a játékokba.

A magam részéről most úgy veszem, hogy egy normális társadalomban élek, úgyhogy leírom: egy antirasszista-díjátadó után egy díjazottnak ilyet nyilatkozni, aztán ezt leadni a tévében baromi vicces. Baromi vicces mindenféle magyarázat nélkül, úgy is, mint baromi vicces ipso facto. Aki meg ebből a rasszista nézeteit látja beigazolódni, nos, azokon úgysem segítene semmilyen magyarázat.

 

* * *

*: Azért nem teljesen igaz, mert ott van az általam önkényesen metarasszizmusnak nevezett jelenség, ami, legalábbis az én szótáramban arra utal, hogy egy rasszista kijelentés, jelenet éppen azért vicces, mert kifigurázza a rasszista sztereotípiákat. Larry David, Sarah Silverman, Chris Rock vagy hogy mást ne mondjak Woody Allen valamilyen módon mind mesterei ennek a műfajnak.

(És ha már itt tartunk, még egyetlen megjegyzés. Többek között éppen emiatt tartom borzasztóan langyosnak a hazai stand-up felhozatalt, mert nem mer, vagy nem akar, vagy nem tud kezelni ilyen kérdéseket. Egyszerűen semmilyen komolyabb társadalmi kérdéssel nem foglalkozik. De ezt tényleg csak zárójelben.)A metarasszizmusra vagy száz kifejezőbb példát tudok, de ez az egyik all-time kedvenc jelenetem, úgyhogy ezt raktam ide.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://toryttopreng.blog.hu/api/trackback/id/tr414337947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.25. 18:57:36

Ahhoz, h egy magyar stand up-os hitelesen tudjon élcelődni sztereotípiákon, először is nem szabad hogy ő maga előítéletes legyen. Különben van köztük olyan, aki a politikai nézeteit tolja le a közönség torkán, mintegy kóstolgatva őket, de sajnos olyan-oldali, akiktől udvarias emberek félni szoktak. Na, ő időnként cigányozik egyet. Ő igazi meta-metarasszista, mert tudja, h a nagy stand up könyvben így kell kezelni a sztereotípiákat, és van is benne szándék, h beszéljen a témáról, de sajnos az ő szájából inkább úgy jön ki a dolog, hogy "ugye, milyen igazam van? büdös cigányok? a píszí miatt csak ennyit nyomok, de mind tudjuk a többit".

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2012.03.25. 21:17:29

@Dr. Quadrille Lobster: ’Ahhoz, h egy magyar stand up-os hitelesen tudjon élcelődni sztereotípiákon, először is nem szabad hogy ő maga előítéletes legyen.’

Igen, ez elég fontos feltétel lenne.
A hozzászólás második felére meg, ha ugyanarra gondolunk: miért tenne másként? Ugyanis törökgábori értelemben, és az ő szavait kölcsönvéve "sajátos hazai sikersztoriról" beszélhetünk. A közönség jobbra-balra dől a röhögéstől, mostanában még saját műsort is kapott a köztévén. Mi kell még?

www.youtube.com/watch?v=9utaIPc6KW0
(Nem néztem végig.)

És nem is érdekel, hogy ő maga rasszista-e vagy sem, a humornak ez a formája egészen biztosan a fingós viccek alatt van, nem is kicsivel. És nagyjából tetszőleges számú előadó tetszőleges számú produkcióját lehetne linkelni:
www.youtube.com/watch?v=1zxCZIapaXo

Témába vágó blogbejegyzés:
rapnyelv.freeblog.hu/archives/2008/07/29/Jim_Crow/

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.03.25. 22:44:53

@tory_t:
Asszem, nem ugyanarra gonfoltunk. Most direkt kikerestem, melyik az és jelöltem:
dumaszinhaz.hu/index.php?p=fellepo&id=47
Tipikusan fenyegetően lép fel a politikai nézeteit illetően, olyan "nemtetszik?" attitűddel, mondjuk mond valamit Gyurcsányról, ami hangsúlyozottan nem vicces, de a poén helyén van és merjél nem röhögni.
Majd a rutin során bedob még minimum egy cigányviccet, amolyan összekacsintósan.

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2012.03.25. 23:19:24

@Dr. Quadrille Lobster: Elnézést, akkor tényleg nem ugyanarról beszéltünk. A linkelt úriember munkásságát nem ismerem behatóan, de már láttam műsorát. Abban asszem nem volt politika vagy merj-nem-nevetni, de annyi megmaradt, hogy ő is azt a színezgetett sztorizós vonalat képviseli, amit a hazai előadók kb. 98 százaléka. Én így meg úgy, a haverjaim ezt és azt tették, ilyen furcsák, olyan büdös a lábuk, ekkora a fejük, akkora a farkuk stb. Tipikus szófordulat az ’és így’. (Nálam ez a fiktív történeteken és ismerősök fiktív cselekedetein alapuló sztorizgatás szintén a fingós vicc kategória körül van, de jó, ízlések és pofonok. Meg ezt is lehet jól, és kevésbé jól csinálni.)

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.03.27. 16:34:52

@tory_t: Endre bának nem ez első igen kínos töprengés a "nemzetigenetikáról". Mondjuk az tényleg vicces, hogy egy ilyen díjátadón adja ezeket elő. Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy a saját területek felnagyítva a világot egy dimenziósnak állítják be. Ha belgyógyász kapta volna a díjat biztos azt mondja, hogy azért van annyi zsidó zseni, mert ők nem esznek disznóhúst, a cigányok meg azért hülyék mert nem mossák meg rendesen a gyümölcsöt.

Egyébként Seligman könyvében olvastam, hogy az IQ 75%-ban genetikailag meghatározott...

Én kifejezetten örülök annak az új hullámnak, ami magyar humorban megjelent pár éve. Végre vmi, ami alulról indulva le tudta söpörni a médiát évek óta uraló múmiákat (Sas Józsi, Fábry, ...). Szerintem egyébként vannak olyan poénok, amiket te várnál, de piaci okok miatt ritkán. Pl.: KAP: Az utóbbi években a magyarok toleránsabbak lettek az itt élő bevándorlókkal. Van is egy arab barátom, aki már idejárt egyetemre és jó ideje itt dolgozik. Múltkor mondta nekem, hogy most érzi igazán, hogy befogadták itt Magyarországon... Mert az egyik boltban lecigányozták. (Bocs, ha így leírva nem jött át, én jót röhögtem rajta)