Hirdetés

HTML

Hirdetés

Tory T. töpreng

Média, közélet, gazdaság és minden ami belefér.

Kiemelt bejegyzések

Legfrissebbek

NAV-botrány

...amiről még Horváth András is hallgat.

Amikor elfogynak a hírek

1930-ban egyszer már megtörtént.

Pokol 2023

Rendkívüli módon tisztelem Navracsics Tibort.

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Az LMP-nek lehet, a DK-nak nem.

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A kiadások kiszervezése még nem reform.

Tiszteletet, bizalmat [videó]

Stephen Colbert véleménye az IMF-ellenes propagandáról.

Imagine [videó]

John Lennon-feldolgozás a szólásszabadság védelmében.

"Köcsög"

Kedves MTI, nem FAG: SAG.

Kiút a Safarov-botrányból

Börbönbüntetés, avagy hülyeségek egy typo apropóján.

Legfontosabbak

A félreértett kormányfő

Orbán Viktor a demokrácia meg­men­tésén dolgozik, csak sokan még nem értik.

A pártok szuperpozíciójáról

Schrödinger macskája és a vá­lasz­tási kampány. Kvan­tum­po­li­to­ló­gia kezdőknek.

Dohányadó - egy embedelt videó margójára

A frakciófegyelem ilyen magas szintje egyszerűen ellentmond a képviseleti demokráciának.

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Hogyan előzzük meg a vá­lasz­tó­kerületek öncélú átrajzolgatását.

A Kádár-rendszer öröksége

Nincsen ingyen ebéd.

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

Szellemi ámokfutás a chips-adó apropóján, csak haladóknak.

Alexander Hamilton in da house

Kiváló spoken word előadás Ha­mil­ton és Aaron Burr párbajáról.

Móricka és a középosztály

"A KDNP olyan mint a pornó." De­fi­níciós krízis, egy bon mot e­re­de­te.

Archívum

Tory T. töpreng

These pretzels are making me thirsty!

2011.11.22. tory_t

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

"Tekintettel arra, hogy a gyermekek körében a tejfogyasztás sok esetben összekapcsolódik a kakaófogyasztással, így a tejben oldandó, ezáltal tejfogyasztást is generáló cukrozott kakaóporok a többi előrecsomagolt cukrozott készítményhez képest alacsonyabb adóterhet viselnek majd" - írja indoklásában a Költségvetési Bizottság módosító indítványa.

 

Index.hu,

2011. november 15.

Hát öö... A chips-adó tipikus példája az átgondolatlan túlszabályozásnak, amit aztán mindenféle kivételekkel, ilyen-olyan kompenzációkkal végül annyira áttekinthetetlenné tesznek (ld. még "egykulcsos adó"), hogy a piaci szereplők nem hogy alkalmazkodni nem tudnak hozzá időben, de egyáltalán ahhoz, hogy megértsék, külön kakaóporadóügyi-szakértőt kell felvenniük.

Mivel az idézett mondat felhőtlen szórakozást ígért, rákattintottam a linkre [PDF], és elolvastam a módosító javaslat teljes indokolását (öt bekezdés volt az egész). Valamivel viccesebb tartalomra számítottam, de ha már belekezdtem - feltételezve, hogy rengeteg embert érdekel -, megosztom értékes tapasztalataimat.

A javaslat az adóalanyok túlzott tehernövekedésének elkerülése érdekében, figyelemmel arra, hogy a jövőben nem a hozzáadott cukortartalom, hanem ezt csak részben felölelő összcukortartalom mennyiségéhez kötődik a népegészségügyi termékadó tárgyi hatálya 150 forintról 130 forintra csökkenti az adó mértékét az előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében.

Első meglátás: kimaradt egy névelő.

[...] a jövőben nem a hozzáadott cukortartalom, hanem [az] ezt csak részben felölelő összcukortartalom mennyiségéhez kötődik a népegészségügyi termékadó tárgyi hatálya [...]

Második meglátás: kimaradt egy vessző.

[...] a jövőben nem a hozzáadott cukortartalom, hanem [az] ezt csak részben felölelő összcukortartalom mennyiségéhez kötődik a népegészségügyi termékadó tárgyi hatálya[,] 150 forintról 130 forintra csökkenti az adó mértékét az előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében.

Ezen túl vélt vagy valós helyesírási hibákba két okból se nagyon mennék bele. 1. Magam is bizonytalan vagyok, hogy a "kakaóporadóügyi-szakértő" esetében melyik mozgószabályt is kell használni, és hogyan. Ha egyáltalán. 2. A múltkor Lobster blogger kolléga egy élesített posztomban talált szarvashibát - noha ő rendkívül tapintatos módon "elütésnek" nevezte -, ami miatt azóta is pironkodom. Túl vagyok már néhány terápiás kezelésen, de a poszttraumás stressz dizorder szimptómái (egy-egy bevillanó ékezet) még most is kínoznak. Szóval a helyesírási kérdéseket erkölcsi alap és kétharmados felhatalmazás híján most hanyagolom. A tartalmiakat viszont nem, úgyhogy folytassuk az indokolás kommentárt. (Normális ember indoklást mondana, de jogi szövegekben, ha másra nem is, arra mindig ügyelnek, hogy indokolás legyen indoklás helyett.)

Harmadik meglátás: a mondatnak nincs értelme.

Az ugyanis azt mondja, hogy azért csökkenti 150 forintról 130 forintra az adó mértékét, mert az eddig a hozzáadott cukortartalom mennyiségéhez kötődött, most viszont az összcukortartalomhoz fog, ami az előbbit csak részben öleli fel. A "csak részben öleli fel" azt jelenti, hogy az összcukortartalom nem öleli fel a hozzáadott cukortartalom teljes mennyiségét, csak egy részét. Ez persze nem így van. Amit a magyarul nem beszélő kodifikátor mondani akart, az az, hogy az összcukortartalomnak csak egy részét jelenti a hozzáadott cukortartalom.
És mivel eddig kizárólag ez utóbbi alapján dőlt el, hogy egy termék (chips)adóköteles-e, most viszont az előbbi alapján fog - vagyis több termék lesz adóköteles -, 150 forintról 130 forintra csökkentik az adó mértékét. (Megjegyzés: júliusban még 100 forint volt ugyanez az adó. Hiába, a forradalmi hevület.)

A javaslat a magas gyümölcstartalmú extradzsemek és különleges minőségű lekvárok kivételével - magas cukortartalmukra tekintettel - kiterjeszti a népegészségügyi termékadó hatályát a gyümölcsízekre (lekvárokra).

Gondolom más is kíváncsi, mi lehet az az "extradzsem"? A választ mi más súgná meg nekünk, mint az Európai Unió Tanácsának az emberi fogyasztásra szánt gyümölcsdzsemekről, zselékről, marmeládokról és a cukrozott gesztenyekrémről szóló 2001/113/EK irányelve, amit 2007-ben sikeresen átplántáltunk a magyar jogrendszerbe, bele a Codex Alimentarius Hungaricus-ba, abba [PDF]. Annyit segítek, hogy a kulcsszó a gyümölcspulp. (Erre bezzeg volt eszük 2001-ben Brüsszelben. Arra nem, hogy bekérjék az ettől az évtől eurózóna-tag Görögországtól a hamisítatlan költségvetési adatokat.)

A dokumentumból többek között kiderül az is, hogy egy, a jogszabályoknak megfelelő egységnyi tömegű madárberkenye extradzsem esetében a minimális gyümölcspulp mennyisége meg kell, hogy haladja az egységnyi tömegű passiógyümölcs és az egységnyi tömegű kasualma extradzsemek minimális gyümölcspulp mennyiségének összegét. Arra sajnos nem térnek ki, hogy peccsdzsemet tölthetünk-e maszlinás borkányba, arra viszont igen, hogy a peccsdzsem ugyanolyan minimális gyümölcspulp aránnyal kell, hogy rendelkezzen, mint a homoktövis, ahhoz, hogy extrapeccsdzsem váljék belőle.

Nehogy lemaradjon a legfontosabb meghatározás:

(Gyümölcs)pulp:

 

A gyümölcs ehető része, esetenként a héj, illetve a bőr, a magok és a hasonló részek nélkül, szeletelve vagy zúzva, de nem szitán áttörve.

Hogy az "esetenként" mit jelenthet itt, rejtély számomra. Ahogy az is, hogy a "gyümölcshús" szót miért nem találták megfelelőnek a fordítók.

Ma is tanultam valami hasznosat. Ma is tanultam valamit.

Köszönöm a figyelmet, agymenés rovatunkat olvasták!
Még jelentkezünk.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://toryttopreng.blog.hu/api/trackback/id/tr723400935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.11.25. 20:57:37

Na erre mondtam azt, h bele sem mernék kezdeni semmilyen vállalkozásba, mert valamilyen jogszabályt már a kezdésnél áthágnék.
Remélem, jól halad a terápia. Majd ha már felépültél, mondok még valamit. :D