Hirdetés

HTML

Hirdetés

Tory T. töpreng

Média, közélet, gazdaság és minden ami belefér.

Kiemelt bejegyzések

Legfrissebbek

NAV-botrány

...amiről még Horváth András is hallgat.

Amikor elfogynak a hírek

1930-ban egyszer már megtörtént.

Pokol 2023

Rendkívüli módon tisztelem Navracsics Tibort.

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Az LMP-nek lehet, a DK-nak nem.

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A kiadások kiszervezése még nem reform.

Tiszteletet, bizalmat [videó]

Stephen Colbert véleménye az IMF-ellenes propagandáról.

Imagine [videó]

John Lennon-feldolgozás a szólásszabadság védelmében.

"Köcsög"

Kedves MTI, nem FAG: SAG.

Kiút a Safarov-botrányból

Börbönbüntetés, avagy hülyeségek egy typo apropóján.

Legfontosabbak

A félreértett kormányfő

Orbán Viktor a demokrácia meg­men­tésén dolgozik, csak sokan még nem értik.

A pártok szuperpozíciójáról

Schrödinger macskája és a vá­lasz­tási kampány. Kvan­tum­po­li­to­ló­gia kezdőknek.

Dohányadó - egy embedelt videó margójára

A frakciófegyelem ilyen magas szintje egyszerűen ellentmond a képviseleti demokráciának.

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Hogyan előzzük meg a vá­lasz­tó­kerületek öncélú átrajzolgatását.

A Kádár-rendszer öröksége

Nincsen ingyen ebéd.

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

Szellemi ámokfutás a chips-adó apropóján, csak haladóknak.

Alexander Hamilton in da house

Kiváló spoken word előadás Ha­mil­ton és Aaron Burr párbajáról.

Móricka és a középosztály

"A KDNP olyan mint a pornó." De­fi­níciós krízis, egy bon mot e­re­de­te.

Archívum

Tory T. töpreng

These pretzels are making me thirsty!

2011.11.08. tory_t

Alexander Hamilton in da house

Az Egyesült Államok kevésbé népszerű történelmi alakjai, akik mellesleg a 19. század első évtizedeiben alelnökök is voltak sorozatot folytatva, Elbridge "gerrymandering"  Gerry után most jöjjön Aaron Burr. Elbridge Gerryhez hasonlóan Burr sem elsősorban alelnöki tevékenysége miatt került be a történelemkönyvekbe. De ne szaladjunk ennyire előre.

Melyik híres amerikai történelmi személy testesíti meg leginkább a hip-hopot? Alexander Hamilton, naná. Hogy miért? Nincstelen, törvénytelen gyerekként született, az események fő sodrától meglehetősen távoli Charlestownban - amely város ma a Föld 212. legnépesebb országának, a Saint Kitts és Nevis Államszövetség egyik szigetének a fővárosa -, de szívós munkával, kitartással és tehetséggel felküzdötte magát a csúcsra. Ráadásul a rapperekhez hasonlóan Hamilton is a szavak erejével érte el, amit elért. És soha nem félt felvállalni a véleményét, fasírtba is került majd’ az összes alapító atyával. – Nem pont ezekkel, de hasonló szavakkal vezette fel Lin-Manuel Miranda a 2009. május 2-án a Fehér Házban rendezett spoken word / poetry slam esten elhangzott produkcióját:

"The ten-dollar Founding Father without a father / Got a lot farther"

(Felirat megjelenítéséhez a "CC" gombot kell megnyomni!)

A Puerto Rico-i felmenőkkel bíró New York-i Lin-Manuel Miranda itt az azóta is készülő Hamilton Mixtape-ről adja elő az egyik számot. A főszereplő természetesen Alexander Hamilton, amerikai alapító atya, John Jay és James Madison mellett a Föderalista iratok szerzője, az Egyesült Államok első pénzügyminisztere (akkori viszonyok szerint kvázi miniszterelnök, még inkább: első miniszter), George Washington jobbkeze stb. A "mesélő" pedig Aaron Burr, az USA harmadik alelnöke, sok kérdésben Hamilton ellenlábasa.

Kettejük viszonyáról legalábbis annyit érdemes tudni, hogy az 1804-es New York-i kormányzóválasztást megelőzően sem volt kifejezetten felhőtlen a kapcsolatuk, de a kampány során Hamilton egy társasági eseményen állítólag becsületsértő szavakkal illette a kormányzói posztért induló Burrt, aki - miután Hamilton nem volt hajlandó bocsánatot kérni állítólagos kijelentéseiért - kihívta párbajra. Hamilton elfogadta a kihívást, Burr meglőtte, ez hazavitte, kerekecske-gombocska, erre szalad a nyulacska! a párbaj során Burr meglőtte Hamiltont, aki néhány nap múlva belehalt sérüléseibe.

A zongorakísérettel megtámogatott spoken word előadásban születésétől követhetjük végig azt az utat, amit Hamilton megtett a Karibi-térség egyik kis szigetétől New Yorkig, vagyis a nincstelenségtől az új remények helyszínéig. De itt sajnos véget is ér a zenés életrajzi bemutató (The ship is in the harbor now see if you can spot him / Another immigrant coming up from the bottom). Aki kíváncsi a továbbiakra, annak sajnos fel kell lapoznia a történelemkönyveket. Vagy meg kell várnia, amíg elkészül a fentebb említett Hamilton Mixtape többi szerzeménye is.

A párbaj, ahol Aaron Burr halálosan megsebesíti Alexander Hamiltont, 1804. július 11. 

Az, hogy az egész kicsit olyan, mintha egy musical betétdala lenne nem a véletlen műve - bár többszöri figyelmes végighallgatás után sem fedeztem fel benne orális kényeztetésre buzdító sub-textet! -, Lin-Manuel Miranda ugyanis egy Tony-díjas broadway musical, az In the Heights szövegírója és főszereplője is volt egy személyben.

Bár a videó és az előadás is nagyon jó, azon csak nehezen tudtam túltenni magam, hogy a közönség (incl. Mr. és Mrs. Obama) hol diszkréten, hol harsányabban végignevették a produkciót. Hogy egy élő klasszikust idézzek, aki volt kollégája rasszista kirohanása kapcsán kommentálta az eseményeket ezekkel a szavakkal: "Stop laughing, it’s not funny!"  (jelen esetben legalábbis not that funny). Nem azt mondom, hogy egy véresen komoly előadás, de engem kifejezetten idegesített a folyamatos közbenevetgélés, na.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toryttopreng.blog.hu/api/trackback/id/tr963364020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.