Hirdetés

HTML

Hirdetés

Tory T. töpreng

Média, közélet, gazdaság és minden ami belefér.

Kiemelt bejegyzések

Legfrissebbek

NAV-botrány

...amiről még Horváth András is hallgat.

Amikor elfogynak a hírek

1930-ban egyszer már megtörtént.

Pokol 2023

Rendkívüli módon tisztelem Navracsics Tibort.

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Az LMP-nek lehet, a DK-nak nem.

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A kiadások kiszervezése még nem reform.

Tiszteletet, bizalmat [videó]

Stephen Colbert véleménye az IMF-ellenes propagandáról.

Imagine [videó]

John Lennon-feldolgozás a szólásszabadság védelmében.

"Köcsög"

Kedves MTI, nem FAG: SAG.

Kiút a Safarov-botrányból

Börbönbüntetés, avagy hülyeségek egy typo apropóján.

Legfontosabbak

A félreértett kormányfő

Orbán Viktor a demokrácia meg­men­tésén dolgozik, csak sokan még nem értik.

A pártok szuperpozíciójáról

Schrödinger macskája és a vá­lasz­tási kampány. Kvan­tum­po­li­to­ló­gia kezdőknek.

Dohányadó - egy embedelt videó margójára

A frakciófegyelem ilyen magas szintje egyszerűen ellentmond a képviseleti demokráciának.

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Hogyan előzzük meg a vá­lasz­tó­kerületek öncélú átrajzolgatását.

A Kádár-rendszer öröksége

Nincsen ingyen ebéd.

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

Szellemi ámokfutás a chips-adó apropóján, csak haladóknak.

Alexander Hamilton in da house

Kiváló spoken word előadás Ha­mil­ton és Aaron Burr párbajáról.

Móricka és a középosztály

"A KDNP olyan mint a pornó." De­fi­níciós krízis, egy bon mot e­re­de­te.

Archívum

Tory T. töpreng

These pretzels are making me thirsty!

2011.09.09. tory_t

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Az új választási rendszer kapcsán mind gyakrabban halljuk (és fogjuk hallani) a gerrymandering kifejezést. A politikai műszó a választókerületek manipulációs célból történő átrajzolását jelenti. Az Egyesült Államokban több mint kétszáz éves hagyománya van ennek, és bár ahogy akkor sem, ma sem számít kifejezetten elfogadott eszköznek, alkalmazása nem példa nélküli. Magyarországon ezzel szemben idáig inkább a demográfiai változások és a belső migráció miatt kialakult választókerületi aránytalanságok jelentették a legfőbb problémát. Az Alkotmánybíróság 2005-ben meg is állapította az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértését (22/2005 AB hat.), amit a törvényhozás azóta sem orvosolt. Igaz, most már mindegy is, mert az új választási rendszerben megváltoznak a számok, így értelemszerűen teljesen újra kell rajzolni a választókerületeket.


Elbridge Gerry egyike volt a Függetlenségi Nyilatkozat aláíróinak, később Massachusetts állam kormányzója, majd Madison elnöksége alatt az Egyesült Államok alelnöke is volt. A legtöbben mégsem ezért ismerik ma a nevét. 1812-ben kormányzóként aláírt egy választókerület-módosítási törvényt, ami saját pártjának, a Demokrata-Republikánus Pártnak kedvezett. Az újonnan létrejött választókerületek különös alakja nyilvánvalóvá tette, hogy milyen megfontolások vezették a kormányzó kezét: egy göthös sárkányt, izé szárnyas szalamandrát akart rajzolni úgy akarta rendezni a választókerületeket, hogy azokban minél koncentráltabban legyenek a rivális politikai erő, a Föderalista Párt támogatói.

Gerrymandering karikatúra, Boston Gazette, 1812 - Gerry Elbridge neve és a szalamandra (salamander) szóból összevonva

Aki elsőre nem értené, ez azért jelent kitolást, mert ilyenkor a mandátumot érő szavazatszám fölött lesz rengeteg többletszavazat is, ezek pedig egy kedvezőbb eloszlás mellett más választókerületekben akár újabb mandátumokat is jelenthetnének. A kitolás másik változata épp ellenkező előjelű, de azonos hatású: amikor úgy alakítják a kerületeket, hogy azokban minél szétszórtabban legyenek a rivális erő támogatói, lehetőleg olyan arányban, hogy még éppen ne érjen mandátumot a szavazatuk. Előbbi műveletet packingnek, utóbbit crackingnek nevezi a szakirodalom. A kettő egyáltalán nem zárja ki egymást, sőt, a siker érdekében kifejezetten a kettő okos kombinációja javallott az ifjú manipulátoroknak.

 

...az ellenszer

Most, hogy túlestünk a kötelező körökön (- Kedves Olvasó, Gerrymandering! / - Kedves Gerrymandering, Olvasó!), itt egy nagyon egyszerű módszer, amivel elkerülhető a választókerületek manipulációja: a legrövidebb osztóvonal (shortest splitline) módszere. Egy matematikai algoritmus, ami mindössze három változó alapján alakítja ki a választókerületeket: az állam alakja, amit kisebb körzetekre akarunk osztani (praktikusan egy vaktérkép); a választókerületek száma (egyéni kerületi rendszernél megegyezik a kiosztandó mandátumok számával); és végül a népességeloszlás, vagyis hogy hol milyen sűrűn laknak a választók.

Nagyon leegyszerűsítve, a rekurzív algoritmus először két részre osztja a térképet, majd visszatér az algoritmus elejére, és ezeket is további részekre osztja, egészen addig, amíg kialakulnak a választókerületek végleges határai. Kicsit úgy működik, mint az a Commodore 64-es játék, aminek hirtelen nem jut eszembe a neve, de magunk között csak "falazós játéknak" hívtunk. (Megtaláltam egy modern változatát, úgyhogy nem is írom le, hogy milyen volt - ilyen, csak jobb.) Még annyit, hogy az "osztóvonal" természetesen pontatlan szóhasználat, hiszen a földfelszínen a távolságmérés nem az euklidészi geometria szerint zajlik. Ám mivel az "osztóortodroma" kifejezésről könnyen egy elveszett Kalyi Jag lemezre asszociálnánk, maradjunk inkább mégis az osztóvonalnál. Egyéb finomságok itt olvashatók a módszerről.

Itt egy remek videó, ami gorillákkal, mókusokkal és agancsos nyuszikkal illusztrálja a folyamatot:

A módszer hátrányaként azt szokták felhozni, hogy nem veszi figyelembe a településeket, agglomerációkat, hiszen az osztóvonalak ezeket a közösségeket (?) különösebb skrupulusok nélkül szelik ketté. Ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy ez az ellenérv a képviseleti demokrácia félreértésén alapul, hiszen ha valakit országgyűlési képviselőnek választanak, az nem az egyéni választókerületének érdekkijárója lesz (illetve kéne, hogy legyen), hanem egy országgyűlési képviselő, aki az egész országot képviseli, nem csak Debrecent vagy Battonyát.

A módszer legnagyobb előnye pedig az, hogy kiveszi a mindenkori politikusok kezéből azt a jogkört, hogy kedvükre alakítgassák a választókerületek határait. Ismerjük ugyanis a régi igazságot, miszerint a bármilyen diszkrecionális jogkör mindig együtt jár a visszaélés lehetőségével, a visszaélés lehetősége pedig a visszaéléssel magával. Ezért jobb, ha olyan esetekben, ahol tényleg nincs szükség semmilyen mérlegelésre, ott automatizmusok működnek az emberi tökéletlenség helyett.

 

Bónusz (játék)

Végül pedig, ha jobban meg szeretnénk érteni a jelenséget, illetve hogy hogyan működik ez a gyakorlatban, itt egy egészen igényes online játék, a Redistricting Game, ahol kedvünkre gerrymanderingelhetünk.

Redistricting Game - Gerrymandering flash játék

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toryttopreng.blog.hu/api/trackback/id/tr513207737

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sunyi választójogi trükközés 2011.10.12. 12:43:54

Már kezdtünk örülni, hogy a Centrális Erőtér – talán a nemzetközi tiltakozástól tartva –mégsem söpör le minden ellenvéleményt a választási szabályok torzító átalakításakor és az előzetes aggályok ellenére mégis betervez egy korlátozott kompenzációt. Az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.