Hirdetés

HTML

Hirdetés

Tory T. töpreng

Média, közélet, gazdaság és minden ami belefér.

Kiemelt bejegyzések

Legfrissebbek

NAV-botrány

...amiről még Horváth András is hallgat.

Amikor elfogynak a hírek

1930-ban egyszer már megtörtént.

Pokol 2023

Rendkívüli módon tisztelem Navracsics Tibort.

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Az LMP-nek lehet, a DK-nak nem.

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A kiadások kiszervezése még nem reform.

Tiszteletet, bizalmat [videó]

Stephen Colbert véleménye az IMF-ellenes propagandáról.

Imagine [videó]

John Lennon-feldolgozás a szólásszabadság védelmében.

"Köcsög"

Kedves MTI, nem FAG: SAG.

Kiút a Safarov-botrányból

Börbönbüntetés, avagy hülyeségek egy typo apropóján.

Legfontosabbak

A félreértett kormányfő

Orbán Viktor a demokrácia meg­men­tésén dolgozik, csak sokan még nem értik.

A pártok szuperpozíciójáról

Schrödinger macskája és a vá­lasz­tási kampány. Kvan­tum­po­li­to­ló­gia kezdőknek.

Dohányadó - egy embedelt videó margójára

A frakciófegyelem ilyen magas szintje egyszerűen ellentmond a képviseleti demokráciának.

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Hogyan előzzük meg a vá­lasz­tó­kerületek öncélú átrajzolgatását.

A Kádár-rendszer öröksége

Nincsen ingyen ebéd.

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

Szellemi ámokfutás a chips-adó apropóján, csak haladóknak.

Alexander Hamilton in da house

Kiváló spoken word előadás Ha­mil­ton és Aaron Burr párbajáról.

Móricka és a középosztály

"A KDNP olyan mint a pornó." De­fi­níciós krízis, egy bon mot e­re­de­te.

Archívum

Tory T. töpreng

These pretzels are making me thirsty!

2011.05.12. tory_t

Magyar Makovecz Akadémia (MMA)

A Hetekben megjelent egy interjú az építészet Bogár Lászlójával, Makovecz Imrével. Érdemes végigolvasni. Még mielőtt választ keresnénk a többeket is izgató kérdésre - hogy mégis miért kellett a Magyar Művészeti Akadémiát és ezzel Makoveczet az alkotmányba gravírozni -, a teljesség igénye nélkül nézzünk meg néhány érdekesebb részletet az interjúból:

- [...] Az őáltaluk [Kosáry Domokosék által] kitalált Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia csak később és kontraként keletkezett.

 

- Érdekes, a sajtóban pont fordítva jelent meg.

 

- Csodálkozik? Mindig ugyanaz történik: ha a magyarok összekapják magukat, és saját maguk kitalálják, hogy holnap mit akarnak csinálni, abban a pillanatban megjelenik egy erő - melyet csak a Jóisten tudja, hogy ki fizet és támogat -, és megpróbálja megakadályozni. Előkerülnek azok a máig élő, tipikus vádak, hogy a magyar az fasizmusra és nácizmusra hajlamos fajzat, amelyik bűnöket követett el a cigányokkal és a zsidókkal szemben. De a németekkel szemben is ugyanez a mentalitás érvényesül politikai és gazdasági vonatkozásban egyaránt.

Itt felhívnám a figyelmet, hogy Makovecz nem sok szót veszteget arra, hogy megcáfolja azokat a híreket, miszerint éppen az ő akadémiája keletkezett volna később, mintegy ellenakadémiaként a SzIMA-val szemben. Visszakérdezés ("Csodálkozik?"), majd egy jól irányzott általánosítással elrugaszkodás a konkrét témától ("Mindig ugyanaz történik"), aztán egy finom utalás a tudjukkikre ("megjelenik egy erő - melyet csak a Jóisten tudja, hogy ki fizet és támogat"), majd védekezés olyan dolgok miatt, amit senki nem mondott ("Előkerülnek azok a máig élő, tipikus vádak…"). Így kell ezt.

- Mennyire szempont Hellerék megítélésében, hogy zsidó származásúak?

 

- Nem tudom kihagyni, ha fejre állok, akkor sem. Nekik folyamatosan kifogásuk és fölényérzetük van a magyarsággal szemben, és egy hamis vagy nem hamis - ezt nem akarom megítélni - kiválasztottságtudatban értékelik azt, ami itt történik. Őket nem érdekli, hogy 1914-ben egy olyan országot, amelyben a lakosság hetven százaléka magyar volt, darabokra téptek szét, és a fasisztának tartott Horthy Miklós kétmillió menekülttel talpra állította, sőt még azt is elérte, hogy a bécsi döntés eredményeképpen visszafoglalhatta a magyarlakta, elcsatolt területeket.

Hogy őszinte legyek nem tudtam pontosan követni, hogy itt vajon melyik országról beszél az organikus építészet magyar mestere. Magyarországot ugyanis 1914-ben nem tépték szét darabokra, az 1910-es népszámlálás tanúsága szerint pedig (ezt a népszámlálást használta fel Teleki is az ún. "vörös térképhez") a lakosságnak valamivel kevesebb, mint 55 százaléka volt magyar anyanyelvű. A mondat második fele viszont egyértelművé teszi, hogy Makovecz mégis Magyarországról beszél. Érdekes dolgok ezek. 

– Ez nem ugyanolyan kiválasztottságtudat, mint ami miatt az előbb Heller Ágneséket kárhoztatta?

 

– Nem, mert a magyar sose találta ki, hogy ő Isten választott népe. Egyébként, nem irigylem tőlük, és még hajlandó is vagyok elfogadni, de ha ezt állítják magukról, akkor nem törekedhetnek egy másik nép elpusztítására.

És már megint. Ehhez nem is fűznék hozzá semmit.

 

* * *

Lehetne még tovább mazsolázgatni, mert igencsak khm mazsolagazdag az anyag, de térjünk rá a lényegre, vagyis arra, hogy miért került bele Makovecz magánakadémiája az új alkotmányba: 

[…] Ahhoz pedig, hogy Orbán Viktorral milyen viszonyban vagyok, senkinek semmi köze. És az egyesületünk körül zajló folyamatnak sincsen semmi köze ahhoz, hogy én mit terveztem Felcsúton. Azért kért fel, mert rájött, hogy soha egyetlen reprezentatív megbízást nem adott se nekem, se az én társaságomnak, amely nem egy kicsi csapat.

Aha. Tehát, ha Orbán Viktor rájön, hogy a pusztakotkodácsi fingfűrészelőknek - amely társaság, tegyük fel, szintén nem egy kicsi csapat - sem adott még egyetlen reprezentatív megbízást, akkor a következő alkotmányba majd ők is bekerülnek? Tényleg ez lenne a legfőbb érv a Magyar Művészeti Akadémia mellett? Na, ne már. Most ha nagyon vulgáris szeretnék lenni, akkor beraknék ide egy képet, amin egy macska azt mondja, hogy ...

I could eat a bowl of alphabet soup, and shit a better argument than that.

(Elnézést, úgy látszik, tényleg beraktam.)

De úgy is mondhatnám, hogy amíg Makovecz Imre nem izzad ki magából egy kevésbé röhejes / cinikus (nem tudom eldönteni, hogy a kettő közül inkább melyik) magyarázatot, addig én élek a gyanúperrel, és egyéb támpont híján mégis ok-okozati viszonyt feltételezek az "Orbán Viktorral milyen viszonyban vagyok" és a "miért kért fel" mondatrészek között. Noha Makovecz szerint senkinek semmi köze ahhoz, hogy ő milyen viszonyban van Orbán Viktorral, a sajtó- és tévé-megnyilvánulásai alapján kirajzolódni látszik egy kép, miszerint Makovecz Imre szerelmes Orbán Viktorba jó viszonyban van Orbán Viktorral:

2009, Echo Tv:

(A teljes interjú itt és itt.)

2009. május 8., Hetek:

Ha a jobboldalon összejön a kétharmados parlamenti többség, mivel kell kezdeni az ország gatyába rázását?

 

- Mindenek előtt meg kell erősíteni Orbán Viktort. Neki pedig valóban a nemzet fennmaradását szolgáló és a környező országokhoz való, nem pénzalapú, megalkuvásmentes viszonyt kell tudni kialakítani maga körül.

 

És ezt Orbán Viktor is így gondolja?

 

- Úgy tudom, igen. Energikus, rendkívüli átlátó- és hihetetlenül gyors felfogóképessége van. Ezt konkrétan onnan tudom, hogy dolgozom neki és Mezei Györgynek a felcsúti Puskás Akadémián. Én még olyan megrendelővel nem találkoztam, mint Viktor, aki egy pillanat alatt átlátja a tervet, holott nem szakmája, és magas színvonalon képes megjegyzéseket tenni. Nekem ennyi elég, mint építésznek, hogy lássam, kivel van dolgom. Azonkívül ismerem a feleségét és a négy gyermekét, és tudom, hogyan élnek. Szeretem és tisztelem ezt az embert. Egy hülye idiótát viszont, aki reggeltől estig a pénz körül sündörög, azt nem tudok szeretni.

 

Hetek

2010. március 3., Heti Válasz:

[...] Én tehát nem a Fideszre, hanem Orbán Viktorra esküszöm föl. Ha engem kérdeznének, azt mondanám: kormányzói jogokat kell adni neki - különben nem lehet fölemelni az országot.

- Ezt fordíthatjuk kétharmadnak? A kormányzó azért elég erős.

- Bánom is én! Persze ettől nyilván nyomban fasiszta leszek meg antiszemita. [...]

 

Heti Válasz

 

Lehetne idézgetni napestig a jobbnál jobb mondatokat. Na, de még egy utolsót. Ez nem interjú lesz, hanem egy levél, amit Makovecz személyesen a Magyar Nemzet főszerkesztőjének címzett, mert az egyik újságírójuk egy kritikus hangvételű cikket merészelt írni Gubcsi Lajosról. Gubcsi Lajos a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó HM Zrínyi Kommunikációs Kft. kormányváltás után kinevezett ügyvezető igazgatója (mellesleg az MMA pártoló tagja), aki leginkább négy dologról híres: 1,) az előző rendszerben KISZ KB tag és a Magyar Ifjúság KISZ-es lap főszerkesztője volt; 2,) termékeny "író", és mint ilyen, a Zrínyi Kommunikációs Kft. céget használta, hogy az általa szerkesztett könyvet kinyomtassa és népszerűsítse a HM dolgozói körében (megj.: Hende Csaba szerint "Gubcsi urat ezért nem gyalázni, hanem kitüntetni kéne"); 3,) saját kertjében tartott szoboravatót, hiszen - mint utóbb kiderült -, a Magyar Művészetért Szoborkert az ő kertjével éppen azonos földrajzi koordinátákkal bír; 4,) az elmúlt években támogató levelekkel bombázta Orbán Viktort.

A képen Kusztos Tibor bánffyhunyadi lelkész az egész magyarság nevében megáldja Attila király bronz lovasszobrát. A háttérben Kövér László, Hende Csaba és Szabolcs Attila 22. kerületi polgármester. Helyszín: Gubcsi Lajos kertje. (Forrás: Honvedelem.hu)

Rossz nyelvek szerint ez utóbbi pont hozzájárulhatott a fülkeforradalmat követő gyors előmeneteléhez. De Makovecz szerencsére nem riválist, hanem baj- és sorstársat lát Gubcsiban, aki hozzá hasonlóan hosszú évek kitartó önként vállalt személyi kultuszával bejutott Orbán Viktor udvartartásába, és mint ilyen, szolidáris vele. Ha riválist látna Gubcsiban, nem születhetett volna meg ez a nagyszerű levél, ez a sajtótörténeti igazgyöngy:


Tisztelt Főszerkesztő Úr!

 

Csermely Péter cikke Gubcsi Lajos kinevezéséről az Ön számára nem kormány-ellenes cikk? Ha nem egy jobbik-szoci háttér manipuláció terméke, akkor nem alapvető tájékozatlanság és információhiány eredménye?

 

Tudják az Urak, hogy Orbán Viktor egyik legkeservesebb próbája, hogy a feladatok elvégzésére alkalmas személyeket találjon, mert a beavatott, megfelelő végzettséggel rendelkező réteg egy kontraszelekció eredménye?

 

[...]

 

Egy Magyar Nemzet, melynek előfizetője vagyok, nem engedheti meg magának, hogy kormányellenes, hamis szemléletű cikket jelentessen meg. Csermely Pétert olvasom és becsülöm, de ezt a cikket nem bocsátom meg neki.

 

 

Üdvözlettel:
Makovecz Imre

 

Ui. Tájékoztatom, hogy levelemet Hende Csaba miniszternek is elküldöm

 

* * *

Zárásként csak annyit, hogy ha én lennék Orbán Viktor (mint ahogy nem vagyok), a fenti megnyilvánulásai miatt még akkor sem nevezném ki Makovecz Imrét sehova, ha ő lenne a legalkalmasabb személy (mint ahogy nem az). Van az a mondás, hogy nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani. A bon mot-t kicsavarva politikusoktól én csak annyit várnék el, hogy noha tisztességesnek nem kell lenni (épeszű ember politikustól ilyet nem is vár el), viszont annak kell látszani. Kezdetnek megtenné. De legalább akkor illene szem előtt tartani ezt, amikor az új alkotmány szövegezését vezényeljük, és a hű udvaroncok beosztottak enyhe kétellyel a hangjukban visszakérdeznek, hogy akkor most tényleg belevegyék-e ennek a zavaros gondolkodású bácsinak a zavaros körülmények között gründolt magánintézményét a készülő - egyébként szintén zavaros - normaszövegbe, vagy csak tréfálni tetszettünk? A fülkeforradalom óta semmiben sem lehetnek biztosak, a vicc és valóság között húzódó határvonal ugyanis a NENYI megjelenésekor beadta rendkívüli felmondását, majd nem sokkal később pofátlan végkielégítéssel a zsebében távozott.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://toryttopreng.blog.hu/api/trackback/id/tr542894209

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Retro-Liget | JOBBOLDAL, HOL VAGY? 2011.05.15. 11:31:47

RETRO-LIGET Liget 1994/8  |  Szilágyi Ákos - JOBBOLDAL, HOL VAGY?  (részlet)„Mi volt az a ‚jobboldaliság’, amely Magyarország vesztét okozta? Valamilyen hit, hétszer szent elv, tételes meggyőződés? Nem, más vo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.14. 19:27:49

Én mindenben a macskával vagyok.
Most éppen olyan arcot is vágok

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.14. 19:32:09

és a fűalatti háború meg a "nem szolgáltatok ki információt nekem olyan pártállami zsargonnak tűnik.
(és nem csak azért, mert utána hozzáteszi, hogy a nyugatnak nem szolgáltat ki információt :))

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.05.15. 19:56:54

@Quadrille Lobster: Van benne valami. Én azon döbbentem meg igazán, hogy a videó első felét ezzel a "fű alatti háború"-val, ha megfejelni nem is sikerült neki, de a színvonalat tartani tudta. Én az "Orbán Viktorra fel kell tudni esküdni" mondat után először azt hittem, hogy kész, itt vége van az internetnek. Rögtön hátra is ugrottam a számítógéptől és gyorsan magzatpózba kuporodtam, mert attól féltem, hogy felrobban. Perceket tölthettem így, mielőtt vissza mertem kapaszkodni az asztalhoz.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.05.16. 22:39:28

@tory_t:
:D
Nézd, egy embertársadra felesküdni olyan dolog, ami a huszonegyedik században már-már spirituális mélységeket dönget.

Szóval ha képes vagy felesküdni egy másik humanoidra, akkor bebizonyítottad, hogy mekkora önáltatásra és önmegalázásra vagy képes. És hogy neked a társadalom végletesen háromrétegű: van a vezír, aki ezt jól felismeri és a többiek, akik nem méltók az életre, mert nem képesek a elég nagyot haluzni.