Hirdetés

HTML

Hirdetés

Tory T. töpreng

Média, közélet, gazdaság és minden ami belefér.

Kiemelt bejegyzések

Legfrissebbek

NAV-botrány

...amiről még Horváth András is hallgat.

Amikor elfogynak a hírek

1930-ban egyszer már megtörtént.

Pokol 2023

Rendkívüli módon tisztelem Navracsics Tibort.

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Az LMP-nek lehet, a DK-nak nem.

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A kiadások kiszervezése még nem reform.

Tiszteletet, bizalmat [videó]

Stephen Colbert véleménye az IMF-ellenes propagandáról.

Imagine [videó]

John Lennon-feldolgozás a szólásszabadság védelmében.

"Köcsög"

Kedves MTI, nem FAG: SAG.

Kiút a Safarov-botrányból

Börbönbüntetés, avagy hülyeségek egy typo apropóján.

Legfontosabbak

A félreértett kormányfő

Orbán Viktor a demokrácia meg­men­tésén dolgozik, csak sokan még nem értik.

A pártok szuperpozíciójáról

Schrödinger macskája és a vá­lasz­tási kampány. Kvan­tum­po­li­to­ló­gia kezdőknek.

Dohányadó - egy embedelt videó margójára

A frakciófegyelem ilyen magas szintje egyszerűen ellentmond a képviseleti demokráciának.

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Hogyan előzzük meg a vá­lasz­tó­kerületek öncélú átrajzolgatását.

A Kádár-rendszer öröksége

Nincsen ingyen ebéd.

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

Szellemi ámokfutás a chips-adó apropóján, csak haladóknak.

Alexander Hamilton in da house

Kiváló spoken word előadás Ha­mil­ton és Aaron Burr párbajáról.

Móricka és a középosztály

"A KDNP olyan mint a pornó." De­fi­níciós krízis, egy bon mot e­re­de­te.

Archívum

Tory T. töpreng

These pretzels are making me thirsty!

2011.02.04. tory_t

Hasutasok - reveláció

Rögtön az elején illőnek tartom leszögezni, hogy nem láttam a filmet teljes egészében, mert egyszerűen nem bírtam végignézni, pedig többször is nekifutottam, becsszó.

forrás: Filmkultúra.hu - Hasutasok, 2006

Szóval én egészen a tegnapi napig azt hittem, hogy a Hasutasok a legszarabb film, amit valaha kishazánkban készítettek – pedig erős a verseny. De mekkorát tévedtem!  Tegnap az egyik csatornán ment, és én valahol a film közepe táján kapcsoltam oda. Számos próbálkozásaim során eddig a pontig még egyszer sem jutottam el. Ha jól illesztettem össze az információmorzsákat, akkor a történet valami olyasmiről szól, hogy van egy minden szempontból félreeső falu, ami az állami szerveket becsapva támogatást kap, mint működő vasúti állomást üzemeltető kistelepülés. Közben persze egyáltalán nem működik az állomás, csak Patyomkin-módra eljátsszák, mintha.

És ekkor hirtelen minden világos lett. Ez olyasmi, mint az Adaptáció c. film (Charlie és Donald Kaufman, Nicholas Cage), ami egy forgatókönyvíró ikerpárról szól, de úgy, hogy úgy zajlik a film, ahogy változik a szereplők – akik egyben a forgatókönyvírók is – lelkiállapota. Tehát kép a képben, film a filmben, történet a történetben, egyik réteg a másikban és viszont, az önreflexió önreflexiója. Csakúgy, mint a Hasutasokban. Itt az adja a sztori második rétegét – ami nekem botor módon csak most esett le –, hogy amikor a film készítői bemutatják, hogy hogyan nyúlják le az állami támogatást a vasutasok, azzal párhuzamosan ők maguk is bemutatnak egy lenyúlást, méghozzá IRL, magával a film forgatásával. Micsoda görbe tükör, micsoda fricska, kérem szépen!

A hálátlan közönség pedig képes volt 3.9 pontra (a 10-ből) értékelni a port.hu-n. Hozzám hasonlóan nekik sem eshetett le elsőre a film mélyebb mondanivalója, vagyis, hogy ez valójában nem egy vígjáték, még csak nem is egy film, hanem egy antifilm, egy pimasz performansz. A mozivászon a wittenbergi vártemplom kapuja, a film pedig Szőke András 95 pontja 82 percbe sűrítve (sokkal, sokkal többnek tűnik), egyfajta gúnyos tiltakozás a filmek állami támogatása ellen. 

* * *

Tudom én, hogy így 2011-ben már elég ciki a magyar filmek ekézése, de ha valami nem megy, azt nem kell erőltetni, ilyen egyszerű. Mint már millióan leírhatták: kis ország, kis piac, kis pénz. Saját űrhajót sem építünk (remélem), csak hogy elmondhassuk, hogy nekünk is van ilyen. Ha valaki össze tud kalapolni annyi pénzt, akkor persze csinálja, csak ne közpénzből, légyszi.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://toryttopreng.blog.hu/api/trackback/id/tr162637305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.04. 14:16:04

"kis ország, kis piac, kis pénz"

Én még hozzátenném, hogy kisebb tehetség is.
A kis számok törvénye ugyanis, hogy ha nincs elég jelölt, akkor nem rúghatod ki a közepest sem. Szóval a legjobb jelölt sokkal inkább a legkevésbé rossz lesz - és kicsi az esélye annak, hogy pont egy nemzetközi géniusz az illető.

Más szóval a magyar űrhajós nem az lenne, akinek minden foga tökéletes, hanem amelyiknek a legkevesebb lyukas foga van. Lehet, hogy találunk olyat, amelyiknek nulla, csak arra nagyobb esély van egy nagyobb pool-ból válogatva.

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2011.02.06. 04:00:21

@King Size Lobster: A francba, az űrhajósoknak nem lehet lyukas foguk? Akkor jobb lesz mielőbb lemondanom az idei asztronauta tábort. Pedig a tömés szkafanderben nem is látszik...