Hirdetés

HTML

Hirdetés

Tory T. töpreng

Média, közélet, gazdaság és minden ami belefér.

Kiemelt bejegyzések

Legfrissebbek

NAV-botrány

...amiről még Horváth András is hallgat.

Amikor elfogynak a hírek

1930-ban egyszer már megtörtént.

Pokol 2023

Rendkívüli módon tisztelem Navracsics Tibort.

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Az LMP-nek lehet, a DK-nak nem.

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A kiadások kiszervezése még nem reform.

Tiszteletet, bizalmat [videó]

Stephen Colbert véleménye az IMF-ellenes propagandáról.

Imagine [videó]

John Lennon-feldolgozás a szólásszabadság védelmében.

"Köcsög"

Kedves MTI, nem FAG: SAG.

Kiút a Safarov-botrányból

Börbönbüntetés, avagy hülyeségek egy typo apropóján.

Legfontosabbak

A félreértett kormányfő

Orbán Viktor a demokrácia meg­men­tésén dolgozik, csak sokan még nem értik.

A pártok szuperpozíciójáról

Schrödinger macskája és a vá­lasz­tási kampány. Kvan­tum­po­li­to­ló­gia kezdőknek.

Dohányadó - egy embedelt videó margójára

A frakciófegyelem ilyen magas szintje egyszerűen ellentmond a képviseleti demokráciának.

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Hogyan előzzük meg a vá­lasz­tó­kerületek öncélú átrajzolgatását.

A Kádár-rendszer öröksége

Nincsen ingyen ebéd.

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

Szellemi ámokfutás a chips-adó apropóján, csak haladóknak.

Alexander Hamilton in da house

Kiváló spoken word előadás Ha­mil­ton és Aaron Burr párbajáról.

Móricka és a középosztály

"A KDNP olyan mint a pornó." De­fi­níciós krízis, egy bon mot e­re­de­te.

Archívum

Tory T. töpreng

These pretzels are making me thirsty!

2011.01.08. tory_t

A pártok szuperpozíciójáról

A politikatudomány és a kvantummechanika szintéziséből létrejött friss tudományág, a kvantumpolitológia egyik újszerű és alighanem nagy érdeklődésre is számot tartó, közelmúltbeli megfigyelése volt, hogy a választási kampányban a pártok a szavazatmaximálás érdekében igyekeznek egy, az elektronokéhoz (igen, elektronok, nem elektorok) hasonló szuperpozíciót magukra ölteni. De mit is takar eme sajátos jelenség? Megpróbálom a kvantumpolitológiában járatlanok számára röviden összefoglalni. A pártoknak ez a szokatlanul hangzó törekvése egyszerűen annyit tesz, hogy a pártok a választási időszakban egyszerre próbálnak "hullámként" és "részecskeként" is mutatkozni, azaz egyidejűleg olyan változásokat ígérnek, amelyek nemcsak a realitásoknak, de sokszor egymásnak is ellentmondanak, párhuzamos teljesülésük ugyanis tízből kilenc esetben per def. nem lehetséges. Így például különös előszeretettel hirdetnek a következő ciklusra nagyobb jólétet, több szociális ellátást, magasabb nyugdíjat és kisebb államot, alacsonyabb adókat, noha bárki megmondhatja, hogy ezek egyidejű teljesülése pusztán fogalmilag is kizárja egymást.*

Amikor azonban a pártok kormányra kerülnek, a hullámfüggvény – a megfigyelés hatására – kénytelen-kelletlen összeomlik, és az addigi kevert állapot helyett egy egyértelműen hullám- vagy részecsketermészetű állapotot vesznek fel. Fontos megjegyezni, hogy a kormányra végül nem kerülő, tehát az ellenzéki pártok benne ragadhatnak ebben a szuperpozícióban. Ebben az esetben beszélhetünk ún. felelőtlen ellenzéki magatartásról.

 * * *

Javasolt kísérlet: Érdekes lenne megfigyelni, vajon mi történne, ha a hullám-részecske kettősséget még a választások előtt megpróbálnánk összeomlasztani. A kísérlet úttörő jellegét az adja, hogy a kollapszust eddig még soha nem sikerült a szavazást megelőzően előidézni. Figyelem! A pártok erre adott esetleges reakcióját előre egyáltalán nem tudjuk kiszámítani. Még megközelítő becslés sem adható, milyen védekező mechanizmusok lépnének életbe, ha az önfeledt szuperponált állapotot megpiszkálnánk. Megfelelő védőöltözet (ólomköpeny, hazmat suit) viselése tehát mindenképpen ajánlott!

A kísérlethez szükséges eszközök: felelős választópolgár, nem teljesen impotens média. Kísérletező kedvünket az se szegje, ha ezen eszközök beszerzési nehézsége jelenleg a hadronütköztetőével vetekszik.

Schrödinger macskája depressziós - Senki nem jött el a születésnapi bulimra / temetésemre

*: Nagyobb jólét alatt ebben az esetben is a szűken vett, azaz a közvetlenül "államilag megteremtett" jólét értendő. És persze caeteris paribus meg minden ilyesmi.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://toryttopreng.blog.hu/api/trackback/id/tr242566268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.10. 12:07:40

:D

a választás előtti hullámfüggvény-összeomlasztás eszköze lehetne, ha minden párt összerakna legalább vázlatosan egy költségvetés-tervezetet még a kampány idején. Abból legalább kiderülne, hogy a "kevesebb adó - több szociális kiadás - kisebb deficit" szentháromságból egyszerre max kettő valósulhat meg.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.01.11. 15:20:52

Ez mekkora!
Akkor nem csak én érzem úgy, hogy vettünk egy dobozt a választáson, és amikor kinyitottuk, akkor derült csak ki, h egy döglött macska van benne.

@SCUMM:
Nekem néha már egy kósza választási programocska is elég lenne...