Hirdetés

HTML

Hirdetés

Tory T. töpreng

Média, közélet, gazdaság és minden ami belefér.

Kiemelt bejegyzések

Legfrissebbek

NAV-botrány

...amiről még Horváth András is hallgat.

Amikor elfogynak a hírek

1930-ban egyszer már megtörtént.

Pokol 2023

Rendkívüli módon tisztelem Navracsics Tibort.

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Az LMP-nek lehet, a DK-nak nem.

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A kiadások kiszervezése még nem reform.

Tiszteletet, bizalmat [videó]

Stephen Colbert véleménye az IMF-ellenes propagandáról.

Imagine [videó]

John Lennon-feldolgozás a szólásszabadság védelmében.

"Köcsög"

Kedves MTI, nem FAG: SAG.

Kiút a Safarov-botrányból

Börbönbüntetés, avagy hülyeségek egy typo apropóján.

Legfontosabbak

A félreértett kormányfő

Orbán Viktor a demokrácia meg­men­tésén dolgozik, csak sokan még nem értik.

A pártok szuperpozíciójáról

Schrödinger macskája és a vá­lasz­tási kampány. Kvan­tum­po­li­to­ló­gia kezdőknek.

Dohányadó - egy embedelt videó margójára

A frakciófegyelem ilyen magas szintje egyszerűen ellentmond a képviseleti demokráciának.

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Hogyan előzzük meg a vá­lasz­tó­kerületek öncélú átrajzolgatását.

A Kádár-rendszer öröksége

Nincsen ingyen ebéd.

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

Szellemi ámokfutás a chips-adó apropóján, csak haladóknak.

Alexander Hamilton in da house

Kiváló spoken word előadás Ha­mil­ton és Aaron Burr párbajáról.

Móricka és a középosztály

"A KDNP olyan mint a pornó." De­fi­níciós krízis, egy bon mot e­re­de­te.

Archívum

Tory T. töpreng

These pretzels are making me thirsty!

2010.08.29. tory_t

Lehet Mismás a Politika

A kuruc.info által nyilvánosságra hozott és manipulatív módon megvágott hangfelvétel tanulsága szerint az LMP aktivistája annyiban hibázott, hogy nem zárta ki világosan a feketén való foglakoztatás lehetőségét.

lehetmas.hu

Ez a mondat a politikai cinizmus maga. Körülbelül olyan, mintha valaki lakott területen 240 km/h-val haladva a zebrán elütött volna egy óvodás csoportot, majd egy sajtótájékoztatón elismerné, hogy hibázott, mert nem volt tartalék izzókészlet a kocsiban. (Ami egyébként január 1-től már nem kötelező.)

Itt a probléma nem - elsősorban - a „feketén foglalkoztatás”, hahó! A hangfelvétel tanúsága szerint aláírt, de kitöltetlen ajánlószelvények darabjáért ajánlott 150 forintot az LMP-tag. Ez a fő probléma, és nem az, hogy „okosba”, szerződés nélkül akarta alkalmazni az ajánlószelvény-gyűjtőt (~-dílert).

Ez a közlemény nem más, mint mellébeszélés, maszatolás, mismásolás, ugyanis egy szót sem pazarol annak cáfolására, hogy valóban aláírt, de kitöltetlen cetliket állt szándékában elfogadni (mellesleg pénz fejében, de ez majdnem mindegy is) a felvételen szereplő LMP-tagnak.

[...] az LMP semelyik tagja sem kínált egyetlen állampolgárnak sem pénzt azért, hogy a pártnak adja az ajánlószelvényét.

Ez nem válasz semmire. A hangfelvétel alapján itt a helyzet az, hogy valaki összegyűjtött 28 darab aláírt, de ki nem töltött ajánlószelvényt (amit állítása szerint a helyi polgármesternek gyűjtött, a mezőszilasi polgármester nem LMP-s!), és ezt ajánlotta fel az LMP-tagnak. Tehát tényleg nem az 'állampolgárnak' kínálták fel a pénzt, hogy az nekik adja az ő saját ajánlószelvényét, hanem egy olyan személynek, aki más emberek ajánlószelvényeit szerette volna áruba bocsátani, ráadásul olyan emberek ajánlószelvényeit, akik másnak szánták volna az ajánlásukat, nem az LMP-s jelöltnek. És az, hogy a hangfelvételen szereplő személy provokátor volt-e, igazat mondott-e vagy sem, teljesen irreleváns.

A hangfelvétel hitelessége persze kérdéses lehet, a fenti nyilatkozat viszont implicit módon elfogadja a felvétel azon részét, amiben az LMP-tag „rugalmasság”-ot ígér a feketén dolgoztatás kapcsán, és nem tagadja a hiányos ajánlószelvények elfogadásának szándékát sem, csak sokatmondóan annyit mond, hogy az „manipulatív módon meg van vágva.” Az Origo cikkében pedig a felvételen szereplő LMP-s egyértelműen elismeri, hogy nem utasította vissza a kitöltetlen cédulákat:

A férfi azt mondta, nem volt gyanús neki, hogy a jelentkező kitöltetlen szelvényeket ajánl, amelyeket eredeti tulajdonosaik nem is az LMP-nek, hanem -  a felvétel szerint - a mezőszilasi MSZP-s polgármesternek szántak. „Gyanúsnak nem volt gyanús, csak szokatlan, de nem akartam belemenni, ha már megvolt" - mondta. Szerinte nem lett volna reális visszautasítani a kitöltetlen cédulákat, hiszen ha alkalmazta volna a férfit, akkor úgysem tudta volna ellenőrizni, hogy melyik cédulát szerezte kitöltve, melyiket kitöltetlenül. „Erre a kérdésre nem koncentráltam rá” - közölte.

A cikk később idézi Karácsony Gergelyt:

A kampányfőnök szerint a valódi problémát az jelenti, hogy a beszélgetés során elhangzott „egy félmondat, ami nyitva hagyta a kaput arra, hogy ez valami fekete, nem számlás vagy megbízási szerződéses kifizetés lenne. Ez semmiképpen nem lenne elfogadható" - mondta, hozzátéve, hogy az ügyet kivizsgálják.

 

* * *

A legfőbb gond a fenti történetben nem az, hogy egy helyi LMP-tag aláírt, de kitöltetlen ajánlószelvényeket fogadott volna el egy ismeretlen telefonálótól. Még csak nem is az, hogy ezeket az ajánlószelvényeket eredeti tulajdonosaik másnak szánták volna. Az, pedig hogy pénz fejében cseréltek volna gazdát az ajánlószelvények, alig számít valamit.

Ami viszont valóban számít, az az, hogy az LMP sajtóosztálya úgy próbálja beállítani az ügyet, mintha az egészben a legnagyobb, sőt, az egyetlen probléma az lenne, hogy szerződés nélkül, feketén foglalkoztatták volna az ismeretlen telefonálót, holott egyértelműen ez a legkevésbé lényeges momentum. A szaknyelv ezt úgy írja le, hogy a választók hülyének nézése. Ez pedig nem mutat sok különbséget a többi párttól.

(Nem szeretném úgy beállítani, mintha ez egy olyan botrány vagy mérföldkő lenne, ami miatt most hirtelen ki kéne ábrándulni az LMP-ből. Legfőképpen azért nem, mert értelmes embernek eleve bele sem kellett volna ábrándulnia. Hogy miért nem, annak több oka van, de erről majd egy másik posztban.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://toryttopreng.blog.hu/api/trackback/id/tr432257706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.