Hirdetés

HTML

Hirdetés

Tory T. töpreng

Média, közélet, gazdaság és minden ami belefér.

Kiemelt bejegyzések

Legfrissebbek

NAV-botrány

...amiről még Horváth András is hallgat.

Amikor elfogynak a hírek

1930-ban egyszer már megtörtént.

Pokol 2023

Rendkívüli módon tisztelem Navracsics Tibort.

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Az LMP-nek lehet, a DK-nak nem.

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A kiadások kiszervezése még nem reform.

Tiszteletet, bizalmat [videó]

Stephen Colbert véleménye az IMF-ellenes propagandáról.

Imagine [videó]

John Lennon-feldolgozás a szólásszabadság védelmében.

"Köcsög"

Kedves MTI, nem FAG: SAG.

Kiút a Safarov-botrányból

Börbönbüntetés, avagy hülyeségek egy typo apropóján.

Legfontosabbak

A félreértett kormányfő

Orbán Viktor a demokrácia meg­men­tésén dolgozik, csak sokan még nem értik.

A pártok szuperpozíciójáról

Schrödinger macskája és a vá­lasz­tási kampány. Kvan­tum­po­li­to­ló­gia kezdőknek.

Dohányadó - egy embedelt videó margójára

A frakciófegyelem ilyen magas szintje egyszerűen ellentmond a képviseleti demokráciának.

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Hogyan előzzük meg a vá­lasz­tó­kerületek öncélú átrajzolgatását.

A Kádár-rendszer öröksége

Nincsen ingyen ebéd.

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

Szellemi ámokfutás a chips-adó apropóján, csak haladóknak.

Alexander Hamilton in da house

Kiváló spoken word előadás Ha­mil­ton és Aaron Burr párbajáról.

Móricka és a középosztály

"A KDNP olyan mint a pornó." De­fi­níciós krízis, egy bon mot e­re­de­te.

Archívum

Tory T. töpreng

These pretzels are making me thirsty!

2010.07.20. tory_t

Hahó, Huba

„A borotvaélen táncoló kabinetnek olyan ellenfelekkel kell megküzdenie, akiknek a viselkedésére a klasszikus politikai eszközök nem vagy csak alig gyakorolnak befolyást.”

Írja Török Gábor a kormány és az EU/IMF viszonyáról.

Én nem látok itt semmiféle borotvaélen táncoló kabinetet. Sajnos. Ha látnék ilyesmit, kevésbé aggódnék. Amit látok, az leginkább az elefánt a porcelánboltban szakkifejezéssel írható körül.

Történt ugyanis, hogy Kósa Lajos és Szijjártó Péter, a magyar politikai élet verbális Stan és Panja után Matolcsy György Huba személyében új szereplő kéredzkedett fel a nemzetközi gazdasági sajtó hasábjaira. És, mint ahogy már kezdünk hozzászokni, Magyarország nem jött jól ki a dologból.

Stan és Pan, azaz 'Laurel & Hardy'

Tévednek azok, akik valamiféle nagyszabású gazdaságpolitikai terv egyik lépéseként értékelik a hétvége eseményeit. Szó sincs ilyesmiről. Épp ellenkezőleg, hétről-hétre egyre világosabban látszik, a Fidesznek nincs kidolgozott gazdaságpolitikája.

Nyolc év ellenzékben eltöltött idő mindössze arra volt elég, hogy a megválasztásukat követően, pár hét eredménytelen csontvázkutatás és szekrény-nyitogatás után folyamatosan rácsodálkozzanak mindenre, amit a leköszönő Bajnai-kormány egyébként előtte pontosan elmondott. A Fidesz gazdaságpolitikája június második hetéig körülbelül abban merült ki, hogy kisterpeszben kiállt az ország elé, zsebei csücskét megcsippentve látványosan kifordította azokat, és teátrális pózban, széttárt karokkal illegette magát minden kapualjban: – Ugye ti is látjátok, kedves szavazóim, hogy nem hagytak a kasszában semmit?

Kis túlzással egy ország drukkolt nekik, hogy hagyjanak fel ezzel a gyerekes visszamutogatással: – Persze, látjuk bazmeg, de könyörgünk, mondjátok, hogy nem ezt sikerült nyolc év lázas programalkotó munkájával összehozni!

De, ezt sikerült. Mert a színpadi haláljelenetet nem hagyták abba egészen a Kósa-Szijjártó stand-up társulat felbukkanásáig. Akkor aztán kicsit ők is meglepődtek, hogy nem beszélhetnek össze-vissza minden baromságot. Majd három nap feszített brainstorming után megszületett a 29 pont, amit olyan bölcsességekkel fűszereztek meg, mint a populista kiskáté első oldalán található 'axióma', miszerint: „termelő kapitalizmus jó, spekulatív kapitalizmus rossz”. (Az, hogy a spekuláció, mint olyan, az ördögtől való, az ugye szilárd tény...)

De a tényleges koncepció-nélküliséget jelzi az is, hogy a 29 pont kihirdetése előtti napokban többször szóba került, hogy a kormány a költségvetést egy, több irányból is aggályokat felvető, lényegét tekintve nem kis részben könyveléstechnikai trükkel, a magánnyugdíjpénztárak államosításával (!) szeretné „rendbe tenni”. Mivel többen is rámutattak, hogy ezt talán mégsem kéne, egy új csodafegyvert kellett találni, méghozzá gyorsan. Így kerülhetett a képbe a bankadó, legalábbis ilyen mértékben.

– Fiúk, valahonnan kéne zseton!

– …
– Elnök úr, a bankoknak van sok.
– Ez jó, ez jó! Írd fel, ha nem lesz jobb, marad.

A Fidesz és a jobboldali sajtó a választások előtt mást sem mondott, mint hogy a kormány hülye, megszorítások helyett egy azonnali nagyarányú adócsökkentéssel hipp-hopp minden rendben lenne. Hiába kapták válaszul, hogy Magyarország mozgástere …khm, behatárolt mostanság, továbbra is ebben merült ki a sokat hangoztatott, szofisztikált gazdaságpolitikai programjuk. Megszorítások helyett radikális adócsökkentés? A bankadó is megszorítás, hahó. Nem ám adócsökkentés. Attól, hogy nem a szavazópolgároktól vesszük el, hanem a gonosz bankoktól, attól még valakitől elveszünk.

De nem is (csak) ezzel van a gond, mert épeszű ember nem hitte el, hogy a Fidesz kormányra kerülve majd jól adót csökkent és rögtön kisüt a nap. A gond azzal van, hogy ők viszont elhitték, és nem készültek „B” tervvel. Ezért nyolcévnyi demagógiában fonnyasztott szellemi renyheség után rögtönözniük kellett valami kézzelfoghatót, méghozzá gyorsan. A rögtönzés egészen addig jól sikerült, amíg az elképzeléseket levezetett számításokkal és konkrét lépésekkel nem kellett alátámasztani.

Ha a magyar újságírás nem lenne ennyire impotens, és néha valódi válaszokat is ki tudna csikarni a politikusokból, talán még az EU/IMF tárgyalások előtt észbe kaptak volna, hogy lenne még itt mit finomítani a programon. Azt leírni is alig merem, hogy esetleg már a választások előtt is megtudhattunk volna valamit a Fidesz elképzeléseiről.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://toryttopreng.blog.hu/api/trackback/id/tr872164535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jólmondod 2010.07.21. 10:07:33

Szerintem eddig ügyes. Tudják, hogy a bankadóval szembeni álláspont védhetetlen. Talán csak egy Cicero kaliberű szónok tudna egál közelire kihozni egy szópárbajt a bankok védelmében. Azt mondja Viktor, hogy a 3.8% meglesz, de azt már bízzátok ránk, hogy hogyan. Kíváncsi vagyok kiktől veszik el a következő 200 milliárdot. NER-en kívüliek?
"Egy kicsit egy gall falura hasonlít ezekben a napokban Magyarország" - írta a Der Standard című osztrák liberális napilap. "Mivel a gall falvak mindig szimpatikusak, az ember kísértést érez, hogy a magyar kormánypárt oldalára álljon a vitában."
Viktor mintha olyan lenne, mint egy peckesen járkáló gall kiskakas.