Hirdetés

HTML

Hirdetés

Tory T. töpreng

Média, közélet, gazdaság és minden ami belefér.

Kiemelt bejegyzések

Legfrissebbek

NAV-botrány

...amiről még Horváth András is hallgat.

Amikor elfogynak a hírek

1930-ban egyszer már megtörtént.

Pokol 2023

Rendkívüli módon tisztelem Navracsics Tibort.

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Az LMP-nek lehet, a DK-nak nem.

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A kiadások kiszervezése még nem reform.

Tiszteletet, bizalmat [videó]

Stephen Colbert véleménye az IMF-ellenes propagandáról.

Imagine [videó]

John Lennon-feldolgozás a szólásszabadság védelmében.

"Köcsög"

Kedves MTI, nem FAG: SAG.

Kiút a Safarov-botrányból

Börbönbüntetés, avagy hülyeségek egy typo apropóján.

Legfontosabbak

A félreértett kormányfő

Orbán Viktor a demokrácia meg­men­tésén dolgozik, csak sokan még nem értik.

A pártok szuperpozíciójáról

Schrödinger macskája és a vá­lasz­tási kampány. Kvan­tum­po­li­to­ló­gia kezdőknek.

Dohányadó - egy embedelt videó margójára

A frakciófegyelem ilyen magas szintje egyszerűen ellentmond a képviseleti demokráciának.

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Hogyan előzzük meg a vá­lasz­tó­kerületek öncélú átrajzolgatását.

A Kádár-rendszer öröksége

Nincsen ingyen ebéd.

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

Szellemi ámokfutás a chips-adó apropóján, csak haladóknak.

Alexander Hamilton in da house

Kiváló spoken word előadás Ha­mil­ton és Aaron Burr párbajáról.

Móricka és a középosztály

"A KDNP olyan mint a pornó." De­fi­níciós krízis, egy bon mot e­re­de­te.

Archívum

Tory T. töpreng

These pretzels are making me thirsty!

2010.07.08. tory_t

Preambulum márpedig van

[Orbán Viktor] semminek sem örülne jobban, mint ha kifüggeszthették volna a mai magyar hatályos alkotmány preambulumát - "ha lenne, csak nincs".

Nyilatkozta tegnap Orbán Viktor, politikus, végzett jogász, Magyarország miniszterelnöke. Meglepő adattal kell, hogy szolgáljak Orbán Viktor számára: a jelenleg hatályos alkotmánynak is van preambuluma.

Nem túl fellengzős, nem túl hosszú, egy bővített mondat mindössze, kettősponttal a végén, de még így is több értelme van, mint a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata szövegének szókavalkádjának. Így hangzik:

„A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az Országgyűlés - hazánk új Alkotmányának elfogadásáig - Magyarország Alkotmányának szövegét a következők szerint állapítja meg:”

Hadd mutassam be önöket egymásnak:

Orbán Viktor, Preambulum.
Preambulum, Orbán Viktor.

 

Orbán Viktor egyébként még tavaly novemberben Széles „én meg itt égetem el a feles pénzemet” Gábor televíziójában kifejtette, hogy a jelenleg hatályos alaptörvényt tiszteletben tartja, de nem tiszteli. Azt nem mondom, hogy egy – akkor még csak – potenciális kormányfő szájából ezeket a szavakat szeretné hallani a zemberfia, de legalább azt engedte sejtetni, hogy találkozott már a szöveggel. 
 

* * *

Ez az egész NENYI szövege és kifüggesztése körüli cécó jelentőségét tekintve természetesen huszadrangú, azonban mégis kiváló indikátora annak a politikai voluntarizmusnak és instrumentalizmusnak, ami a Fideszt (és természetesen a KDNP nevű pszeudo pártot) annyira jellemez.

Mert még belegondolni is kellemetlen, hogy milyen új alkotmányt készül elfogadni az a Fidesz, amely párt nem pironkodik az alkotmánymódosítás eszközéhez nyúlni pusztán azért, hogy jól odasomjon még egyet az előző adminisztráció kádereinek. És teszi mindezt oly módon, hogy az az Európai Uniós – és úgy általában a jogállami – normákkal szembemenve visszamenőleges hatállyal állapítana meg 98%-os adókötelezettséget az állami alkalmazottak év eleji juttatásaira. Ráadásul egy olyan gumiszöveggel, amit aztán a „törvény nevében” bármire fel lehet használni:

"(2) A közterhek viselésére szolgáló forrásokból, valamint az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek részéről jó erkölcsbe ütköző módon juttatott jövedelmek tekintetében törvény, az adott adóévtől kezdődően, külön mértékű kötelezettséget állapíthat meg." [PDF]

Jó erkölcsbe ütköző bazmeg. Ha már itt tartunk, nézzük mi az, ami szintén jó erkölcsbe ütköző. Visszamenőleges hatállyal kötelezettségeket kiróni egy jogállamban, az. Vagy az ajánlószelvény-gyűjtés idejének teljesen indokolatlan lerövidítése, az is. Vagy a világsajtó teleóbégatása egy lehetséges görög-válságról, az is. Vagy a pártkáder Domokos László ÁSZ elnöki székbe ültetése, az is. Vagy a pártkáderina Szalai Annamária kilenc évre történő kinevezése médiaügyi tótumfaktumnak, az is. Vagy az alkotmánybírák jelölésének tervezett megváltoztatása, az is…

Az Alkotmánybíróságra ebben a kérdésben nem lehet számítani, mert saját maga is kimondta, hogy alkotmánymódosítások megítélésében nem kompetens szerv. Nem bírálhatja felül azt, ami alapján ő maga is hozza a döntéseit. [1260/B/1997 AB határozat]
 

* * *

Összefoglalom azok kedvéért, akiknek még nem esett le. Az alkotmány, amely jogrendszerünk keretét képezi, nem több mint egy egyszerű papírlap, a hozzá tartozó tollat pedig április 11-én egy olyan emberre bíztuk, akiben az akarat ott buzog ugyan, ám funkcionális analfabéta.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://toryttopreng.blog.hu/api/trackback/id/tr342137691

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Veszélyes hatályok 2010.07.31. 21:10:49

Hanem van abban azért valami hányaveti kivagyiság, valami hallatlan nagyképűség, ahogyan a Fidesz a törvényeket módosítja. Aktuális napi igényei szerint. És mindezt olyan pofátlanul, hogy minden eddigi gyakorlattal, normával és szokásjoggal szembe menv...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ineralisi · http://degzfigyelo.blog.hu 2010.07.09. 12:08:43

kúl!
"Az Országgyűlés kinyilvánítja, hogy az áprilisi választásokon új társadalmi szerződés született, amellyel a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek."

Ha jól látom ( www.valasztas.hu/hu/ovb/content/kozlemeny/ovb_kozlemeny_20100510.pdf ), 2 706 292 szavazatot kaptak, a 8 034 394 lehetséges szavazatból... Erre azt mondani, h "a magyarok egy új rendszer, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének megalapításáról döntöttek" szemenszedett hazugság. A fidesz a magyarok 33,68%-ának a véleményét képviseli. EZ a valóság. Következésképpen a kurva anyjának hazudjon bele az arcába, aki világra hozta, akárki is írta az idézett arcátlanságot. Ők döntöttetek erről a fosról, egyáltalán nem kell rákenni minden magyarra. Egyáltalán nem mind olyan, mint ők. Még a 33,68% sem. Van köztük tisztességes, rendes, erkölcsös ember is.