Hirdetés

HTML

Hirdetés

Tory T. töpreng

Média, közélet, gazdaság és minden ami belefér.

Kiemelt bejegyzések

Legfrissebbek

NAV-botrány

...amiről még Horváth András is hallgat.

Amikor elfogynak a hírek

1930-ban egyszer már megtörtént.

Pokol 2023

Rendkívüli módon tisztelem Navracsics Tibort.

A centrális erőtér esete a frakciókkal

Az LMP-nek lehet, a DK-nak nem.

Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával

A kiadások kiszervezése még nem reform.

Tiszteletet, bizalmat [videó]

Stephen Colbert véleménye az IMF-ellenes propagandáról.

Imagine [videó]

John Lennon-feldolgozás a szólásszabadság védelmében.

"Köcsög"

Kedves MTI, nem FAG: SAG.

Kiút a Safarov-botrányból

Börbönbüntetés, avagy hülyeségek egy typo apropóján.

Legfontosabbak

A félreértett kormányfő

Orbán Viktor a demokrácia meg­men­tésén dolgozik, csak sokan még nem értik.

A pártok szuperpozíciójáról

Schrödinger macskája és a vá­lasz­tási kampány. Kvan­tum­po­li­to­ló­gia kezdőknek.

Dohányadó - egy embedelt videó margójára

A frakciófegyelem ilyen magas szintje egyszerűen ellentmond a képviseleti demokráciának.

A gerrymandering fogalma és ellenszere

Hogyan előzzük meg a vá­lasz­tó­kerületek öncélú átrajzolgatását.

A Kádár-rendszer öröksége

Nincsen ingyen ebéd.

Indokolás, PTSD és gyümölcspulp

Szellemi ámokfutás a chips-adó apropóján, csak haladóknak.

Alexander Hamilton in da house

Kiváló spoken word előadás Ha­mil­ton és Aaron Burr párbajáról.

Móricka és a középosztály

"A KDNP olyan mint a pornó." De­fi­níciós krízis, egy bon mot e­re­de­te.

Archívum

Tory T. töpreng

These pretzels are making me thirsty!

2010.05.16. tory_t

A Nemzeti Együttműködés Botmixere

Olvasom ezt a Nemzeti Együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot, és néhány mondat illetve kifejezés megragadta a figyelmemet. (Az alábbiakban: kiemelés tőlem.)

„A XXI. század első évtizedének végén, negyvenhat év megszállás, diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede után Magyarország visszaszerezte az önrendelkezés jogát és képességét.”

Hát nem is tudom. Nehéz határvonalakat húzni, vitatott is meg minden, de abban azért nagyjából egyetértés van, hogy 1945/46 és 1948 (esetleg 1947/48) között nem diktatúra, hanem egyfajta korlátozott demokrácia-féleség volt Magyarországon. Persze értem én, hogy jobban hangzik ez a sommás állásfoglalás, de az országgyűlési képviselőknek talán mégsem kellene a szavazatukkal egy ilyen mondatot jóváhagyni.

„A küzdelem a rendszerváltás politikai paktumaival folytatódott, és végül szabadság helyett kiszolgáltatottságba, önállóság helyett eladósodásba, felemelkedés helyett szegénységbe, remény, bizakodás és testvériség helyett mély lelki, politikai és gazdasági válságba torkollott.”


Ezt a ’lelki-’ meg ’morális válságozást’ soha nem fogom megérteni, főleg úgy, hogy itt ott van mellette a ’politikai válság’ is, tehát ez nyilván valami attól független dolog. Azt nem tudom, hogy az ’önállóság helyett eladósodás’ az egyénre vagy az országra, esetleg mindkettőre vonatkozik-e, de ha en bloc a magyar gazdaságra érti a nyilatkozat szerzője (amit sajnos el tudok képzelni), akkor az ismét egy - egyébként meglehetősen kártékony - illúzió további táplálása lenne, amit így 2010-ben nagyon nem kéne már erőltetni.

„A magyar nemzet 2010 tavaszán még egyszer összegyűjtötte maradék életerejét, és a szavazófülkékben sikeres forradalmat vitt véghez.”


Az első tagmondatot - mondjuk úgy, gálánsan - átugorva: a Fidesz-KDNP szeret konzervatív párt képében tetszelegni, de még komolyan senki nem szólt nekik, hogy ezt nehéz összeegyeztetni a forradalom fogalmának ilyen nagyvonalú puffogtatásával?
 

* * *


Egyébként nekem erről a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről leginkább az jutott eszembe, hogy amikor valaki kap a születésnapjára egy botmixert, rögtön elkezd olyan recepteket keresni, amiket eddig amiatt nem tudott elkészíteni, mert nem volt botmixere. Most, hogy van botmixere, mindent ki akar próbálni, amiből addig kimaradt.

Eddig - a kétharmad miatt - széles konszenzussal és csak kompromisszumokkal lehetett politikai nyilatkozatot kiadni. Most, hogy van kétharmad, milyen poén lenne már egy jó kis politikai nyilatkozat. Így gyorsan össze is dobtak egyet. Koncepció nem sok van mögötte. De milyen buli már a botmixer!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://toryttopreng.blog.hu/api/trackback/id/tr52006519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jólmondod 2010.05.17. 13:28:55

Szerintem Viktorék azért találták ki a "forradalom a szavazófülkében" baromságot, hogy valahogy elvarrják a választások előtti feszedezések szálait egy konklúzióval. Nem szeretné, hogy a jobbszélt még tovább vigye a nagy löttyös indulat és esetleg őket is elsodorják.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.12.19. 17:13:17

Eh, ne tiszteld meg azzal a szimbolikus szófosást hogy szövegelemzésnek veted alá. Ráadásul azt az illúziót kelted vele, hogy esetleg értelme is van a szövegnek.

Úgy látszik, nekem kell elmondanom: A nyenyi olyan, mint a pisi, amivel az állatok megjelölik a területüket. Ebben az esetben választhatsz: rádpisilnek, vagy magadra kened. Ha jól összekented magad, azzal kifejezted, hogy kinek a valagát jelentkezel be nyalni. Olyankor a pisi tulaja odamegy és ellenőrzi, kéri-e a szolgáltatásodat.

tory_t · http://toryttopreng.blog.hu 2010.12.20. 15:34:15

@King Size Lobster: "A nyenyi olyan, mint a pisi..."

:D

Ha bekapcsolsz egy eufemizmus-filtert, akkor láthatod, hogy én is nagyon hasonló dolgot mondtam. :)